Eklem sıvılarında üretilen mikroorganizmalar ve antibiyotiklere duyarlılığı
Microorganisms produced in joint fluids and sensitivity to antibiotics
- Tez No: 797104
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Direnç ve duyarlılık, septik artrit, Septic arthritis, antibiotic susceptibility and resistance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Septik artrit, sıklıkla bakterilerin ve nadiren de mantarların etken olduğu, eklemin süpüratif enflamasyonudur. Tanı gecikmesi durumunda veya yetersiz tedavi edildiğinde önemli morbidite ve mortaliteye sahiptir. Bu nedenle her zaman romatoloji ve ortopedinin acilleri içinde yer alır. Septik artrit genellikle akut monoartiküler (%80-90) özellikte olup, nadiren birden fazla eklem (%10-20) tutulur. Bizde çalışmamızda yöremizde prevalansı saptamak amacıyla bölgemiz hastanelerine başvuran kişilerden septik artrit ön tanısı koyulan hastaların sinoviyal sıvılarında mikroorganizma saptayıp antibiyotiklere karşı dirençliliğini ve duyarlılığını saptamayı amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamızda mikroorganizmaların varlığının ve antibiyotiklere olan duyarlılığın ve dirençliliğinin saptanması amacıyla VITEK 2 analiz cihazı, KANLI, EMB (Eosin Metilen Blue), Mueller Hinton agar ve Antibiyotik diskleri kullanılmıştır. Bulgular: Atatürk Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesine gelen septik artrit şüpheli 25 hastadan alınan örneklerin 25' inde de sinovyal sıvıda üreme görüldü. Üreme görülen 25 hastanın 11'i kadın (%44,0), 14'ü (%56,0) erkek hastalardan oluşmaktadır. Hastaların yaş ortalaması 63,7'idi (18-100). Diz, en sık tutulan eklemdi (44,0). Analiz edilen sinovyal sıvı örneklerinde 51(%80,0) yaş üstü hastalarda septik artrit tutulum oranı daha fazladır. Çalışmada izole edilen mikroorganizmalar arasında en sık Staphylococcus aureus görüldü. Sonuç: Klinik bulguları septik artriti gösteren, üremesi görülen mikroorganizmaların direnç ve duyarlılık profillerinin bilinmesi ampirik tedavide yol gösterici olcaktır. Hastaların bilinçsiz antibiyotik kullanımı önüne geçilebilceği ve erken tedavi ile eklem fonksiyon kaybının önlenmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Septic arthritis is suppurative inflammation of the joint, often caused by bacteria and rarely by fungi. It has significant morbidity and mortality if the diagnosis is delayed or treated inadequately. For this reason, it is always included in the emergencies of rheumatology and orthopedics. Septic arthritis is usually acute monoarticular (80-90%), and rarely more than one joint (10-20%) is involved. In our study, we aimed to detect microorganisms in the synovial fluids of patients with a preliminary diagnosis of septic arthritis and to determine their resistance and sensitivity to antibiotics in order to determine the prevalence in our region. Material and Method: In our study, VITEK 2 analyzer, KANLI, EMB (Eosin Methylene Blue), Mueller Hinton agar and Antibiotic discs were used to determine the presence of microorganisms and their sensitivity and resistance to antibiotics. Results: In 25 of the samples taken from 25 patients with suspected septic arthritis who came to Atatürk University Training and Research Hospital, growth was observed in the synovial fluid. Of 25 patients with reproduction, 11 (44.0%) were female and 14 (56.0%) were male. The mean age of the patients was 63.7 (18-100). The knee was the most frequently involved joint (44.0). In the analyzed synovial fluid samples, the rate of septic arthritis involvement is higher in patients over 51 (80.0%). Staphylococcus aureus was the most common microorganisms isolated in the study. Conclusion: Knowing the resistance and susceptibility profiles of microorganisms whose clinical findings show septic arthritis and growth will be a guide in empirical treatment. It will contribute to the prevention of unconscious antibiotic use of the patients and to the prevention of joint function loss with early treatment.