Kavramsal sanatta bir metafor olarak nesnelerin izdüşümü
Projection of objects as metaphors in conceptual art
- Tez No: 797206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Kavramsal Sanat, Nesne, Metafor, İzdüşüm, Art, Conceptual Art, Object, Metaphor, Projection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kavramsal Sanat, sanatın fikir ve içerik yönünü ön plana çıkartır. Bu sanat hareketi, geleneksel sanattan farklı değerleri kullanarak izleyiciye yorumlama noktasında geniş bir perspektif sunar. 20. yüzyılın başlarında öncü sanat hareketleri ile başlayan sanatta değişim süreci, 1950 sonrasında birçok sanat oluşumunu etkilediği bilinmektedir. Bu süreçte toplumsal değişimler ve buna neden olan gerekçeler sanatçılar açısından dikkate alınarak sanat uygulamalarına yansıtılmıştır. Kavramsal Sanatın algılanabilmesi için bu sanat oluşumunun felsefi yapısının da bilinmesi gerekir. Bunun nedeni, sanatçıların eserlerini üretirken kullandıkları yöntem, teknik ve malzemelerin farklılaşan yapılarının izleyicide bıraktığı etkiler olarak belirtilebilir. Bazı çalışmalarda sanatçılar bir nesne ya da bir işaret ile duygu ve düşüncelerini aktarma çabasına girebilirler. Bu tür eserlerin yorumlanması/çözümlenmesi farklı değerlendirmeleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirilebilir. 'Kavramsal Sanatta Bir Metafor Olarak Nesnelerin İzdüşümü' başlıklı bu araştırmada, Kavramsal Sanat eserlerinde kullanılan nesnelerin ya da göstergelerin çözümlenebilmesinde nesnelerin metaforik anlamlarının ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Sanatçılar eserlerinde kullandıkları nesnelere farklı anlamlar yükleyerek, bu nesneler aracılığıyla çalışmaların fikirsel yönünü ortaya koymaya çalışırlar. Birçok Kavramsal Sanat eserinde günlük hayatta kullanılan hazır nesneler ya da doğal malzemelere rastlanır. Sanatçılar malzemeleri estetik bakış açılarıyla yeniden tasarlayarak/kurgulayarak çalışmalarını üretirler. Yeniden kurgulanan bu nesnelere kodlanan anlamların 'metaforik' içerikleri barındırdığı söylenebilir. Bu içeriklerin doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için eserlerin odak noktasını oluşturan sosyokültürel durumlara değinmek gerekmektedir. Bu araştırmanın 'bulgular ve yorum' bölümünde Kavramsal Sanat bağlamında üretilen eserler incelenmiştir. Bu eserlerde kullanılan nesnelerin 'metaforik' izdüşümleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Conceptual Art emphasizes the idea and content aspects of art. This art movement offers a broad perspective to the audience at the point of interpretation by using values different from traditional art. It is known that the process of change in art, which started with the pioneering art movements at the beginning of the 20th century, affected many art formations after 1950. In this process, social changes and the reasons that cause them were reflected in art practices, taking into account the artists. In order for Conceptual Art to be perceived, the philosophical structure of this art formation must also be known. The reason for this can be stated as the effects of the different structures of the methods, techniques and materials used by the artists while producing their works. In some works, artists may try to convey their feelings and thoughts with an object or a sign. Interpretation/analysis of such works can be done by considering different evaluations. In this research titled 'The Projection of Objects as a Metaphor in Conceptual Art', it is aimed to reveal the metaphorical meanings of the objects in the analysis of the objects or indicators used in Conceptual Art works. By ascribing different meanings to the objects they use in their works, artists try to reveal the intellectual aspect of their works through these objects. In many Conceptual Art works, ready-made objects or natural materials used in daily life are encountered. Artists produce their works by redesigning/editing materials from aesthetic perspectives. It can be said that the meanings coded into these reconstructed objects contain 'metaphorical' contents. In order to determine these contents correctly, it is necessary to address the socio-cultural situations that constitute the focal point of the works. In the 'findings and interpretation' section of this research, the works produced in the context of Conceptual Art were examined. The 'metaphoric' projections of the objects used in these works have been tried to be revealed.