Türkiye'deki oral kanserlerde human papillomavirüs görülme sıklığı ve p53 protein ekspresyonu ile ilişkisi
The Frequency of human papillomavirus in oral cancer in Turkey and its relation with p53 protein expression
- Tez No: 79722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN OYGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Onkoloji, Dentistry, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Ağız neoplazmları, Genler-P53, Papillomavirüsler, Protein-P53, Mouth neoplasms, Genes-P53, Papillomaviridae, Protein-P53
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral Patoloji Bilim Dalı
Özet
55 ÖZET Oral kanser gelişiminde alkol ve tütün kullanımının yamsıra HPV'ün de rol aldığı ileri sürülmektedir. Ancak gerek metodoloji gerekse coğrafık bölgelere göre HPV prevelansında farklılıklar izlenmektedir. Diğer taraftan oral kanser prognozunda p53 proteinin önemli bir belirteç olduğu bildirilmektedir. Bu bilgilerin ışığı altında, materyalimizde immünhistokimyasal yöntemle HPV varlığını araştırmak, malignite derecelendirme sistemi ve yine immünhistokimyasal yöntemle tespit edilen p53 protein ekspresyonu ile ilişkisini gözlemleyerek, HPV'ün oral kanserin etyolojisi ve progresyonundaki yerini tartışmak çalışmanın amacını oluşturmuştur. Bu çalışma alt dudağın da dahil olduğu toplam 54 adet oral kaviteye ait skuamöz hücreli karsinomun arşiv materyalinde yürütülmüştür. Tüm parafın kesitler immünhistokimyasal olarak HPV için B-SA yöntemi, p53 için ise ABC metodu ile boyanmıştır. Vakaların malignite derecesi İnvazyon Modeli derecelendirmesine göre belirlenmiştir. Değerlendirme sonucunda, invazyon derecelendirmesi yapılan 50 vakanın 29'unda (% 58) HPV, 21 'inde (% 42) p53 pozitifliği izlenmiştir. Aynı materyalde HPV ve p53 pozitifliği 14 vakada (% 28) görülmüştür. p53 protein ekspresyonu ile İnvazyon Modeli arasında istatistiksel düzeyde paralellik saptanmıştır. Buna karşın, HPV ve HPV-p53 pozitifliği görülen vakalar ile malignite derecesi arasında ilişki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
56 SUMMARY It has been considered that HPV has a role in the development of oral cancer, besides alcohol and tobacco use. A strinkly difference has been observed in the prevalence of HPV according to geographic region and the distinct sensitivity and specificity of the methods. On the other hand it has been reported that p53 protein is an important prognostic marker in oral cancer. The aim of this study is to discuss the possible role of HPV in the progression of oral cancer by investigating the presence of HPV immunohistochemically and evaluating its relation with p53 protein expression and malignancy grading system. The study was conducted on the archival materials of a total of 54 oral squamous cell carcinoma. Formalin fixed, paraffin embedded sections were stained immunohistochemically via B-SA system for HPV and ABC method for p53 protein. Fifty of the 54 cases were graded according to Mode of Invasion grading system. Twenty-nine of 50 (% 58) and 21 of 50 (% 42) oral squamous cell carcinoma specimens had positive staining for HPV and p53, respectively. In 14 cases (% 28) both HPV and p53 immunostaining was observed. p53 protein expression was related to histological grade of malignancy (p<0.05), where as HPV and HPV-p53 were not have statistically significant relation with grading degree.