Bir ve birden fazla aşamada uygulanan dentin adezivlerinin kuru ve nemli dentine bağlantılarının incelenmesi
A Study about the adhesion of one and two bottle dentin adhesives to dry and moist dentin
- Tez No: 79723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT YALUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adezyonlar, Dentin, Adhesions, Dentin
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
-48- ÖZET Dentin yüzeyinin çeşitli nedenlerle açığa çıktığı durumlarda kullanılan dentin adeziv sistemlerinin özellikleri ve klinik uygulama biçimleri, geçen zaman içinde değişiklikler göstermektedir. Günümüzde kullanılan dentin adeziv sistemlerinin, geçmiştekilere göre daha üstün fiziksel ve biyolojik özelliklere sahip oldukları belirtilmektedir. Bu çalışmada, bir ve birden fazla aşamada uygulanan dentin adeziv sistemlerinin kuru ve nendi dentine bağlantıları, makaslama bağ dayancı testi ve SEM yardımıyla incelenmiştir. Çalışmamızda dentin adeziv sistemleri olarak, Scotchbond Multi Purpose Adeziv Sistemi ile Single Bond Adeziv Sistemi kullanılmıştır. Makaslama bağ dayana testi ile SEM ölçümleri sonucunda, nemli ve kuru dentin yüzeylerine Scotchbond Multi Purpose ve Single Bond uygulanan test grupları arasındaki arklar, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Nemli dentin yüzeylerine Scotchbond Multi Purpose uygulanan örnekler, nemli dentin yüzeyine Single Bond uygulananlardan daha fazla bağ dayancı göstermiştir. Benzer sonuçlar kuru dentin yüzeyine uygulanan Scotchbond Multi Purpose ve Single Bond için de geçerlidir. Bununla birlikte, nemli dentin yüzeyine Single Bond uygulanan örneklerin bağ dayancı değerleri, kuru yüzeye Scotchbond Multi Purpose uygulananlardan daha fazladır. Dentin adezivlerinin meydana getirdikleri hibrid tabakaları SEM'de incelendiğinde, nemli yüzeye Scotchbond Multi Purpose ve Single Bond uygulanan örneklerde oluşan hibrid tabakalarının, kuru yüzeye uygulananlardaki hibrid tabakalarına göre daha fazla kalınlığa sahip oldukları gözlenmiştir. Bunun yanısıra, kuru dentin yüzeyine Scotchbond Multi-49- Purpose uygulanan örneklerde oluşan hibrid tabakalarının kalınlıkları, nemli yüzeye Single Bond uygulananlardan dana azdır. Makaslama bağ dayana testi ile SEM ölçümlerinde elde edilen bulgular, birbirini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
-50- SUMMARY Properties and clinical application methods of dentin adhesive systems, used for the situations when the dentin is exposed for various reasons are showing a rapid progress in time. Dentin adhesive systems used today are said to have better physical and biological properties. In this study, dentin adhesion of dentin adhesive systems that are applied with one and more than one steps to dry and moist dentin are evaluated through shear bond strength tests and SEM studies. In this study, Scotchbond Multi Purpose and Single Bond Adhesive Systems are used as dentin adhesive systems. The results of the shear bond strength tests and SEM measurements demonstrate differences between the test groups of dry and moist dentin surfaces treated with Scotchbond Multi Purpose and Single Bond, and these results are found to be different statistically. The samples of moist dentin surfaces treated with Scotchbond Multi Purpose demonstrated greater bond strengths than the samples of moist dentin surfaces treated with Single Bond. Similar results are valid for the samples of dry dentin surfaces treated with Scotchbond Multi Purpose and Single Bond. In addition, the samples of moist dentin surfaces treated with Single Bond demonstrated greater bond strengths as compared to the samples of dry dentin surfaces treated with Scotchbond Multi Purpose. When the hybrid layers formed by dentin adhesives are evaluated with SEM, it is observed that, the hybrid layers of Scotchbond Multi Purpose and Single Bond applied moist surfaces have more thicknesses than Scotchbond Multi Purpose and Single Bond applied dry surfaces.Besides, Scotchbond Multi Purpose applied dry dentin surfaces have more hybrid layer thicknesses than the Single Bond applied moist surfaces.-51- Results of shear bond strength tests and SEM measurements support each other.