Institutional dilemma in semi-presidentialism: The Mongolian case
Yarı başkanlıkta kurumsal sorun: Moğolistan örneği
  1. Tez No: 797297
  2. Yazar: UURTSAİKH BATBAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sorun, Birlikte Yaşama, Bölünmüş Hükümet, Bölünmüş Azınlık Hükümeti, Moğolistan, Yarı Başkanlık ve Birleşik Çoğunluk Hükümeti, Institutional Dilemma, Cohabitation, Divided Government, Divided Minority Government, Mongolia, Semi-presidentialism, and Unified Majority Government
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Demokratik kurumlar çerçevesinde ortaya çıkan sorunlardan biri de kurumsal sorun ve demokratik kurumların istikrarsızlığını etkileyen iç ve dış etkenlerden kaynaklanan istikrarsızlıktır. Devlet yapısının şekli olan yarı başkanlık, demokratik geçiş ve konsolidasyon konularında farklı etkilere sahiptir. Bu bağlamda temel argüman, yarı başkanlık sisteminin kurumsal sorunları olabildiğince düşük tutarak kurumsal istikrarı sağlayıp demokrasiyi destekleyip desteklemediği, yoksa tam tersine yarı başkanlık sisteminin kurumsal sorunları şiddetlendirerek siyasi istikrarsızlık yaratıp demokrasiyi çökerttiğidir. Bu nedenle, ana araştırma sorusu“Yarı başkanlık sisteminde demokratik kurumların sorunları etkileyen ana faktörlerin karşılıklı ilişkileri nelerdir”olarak tanımlanmıştır. Bu sistem, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak dört ana birlikte yaşama durumu, bölünmüş bir azınlık hükümeti, bölünmüş bir hükümet ve birleşik bir çoğunluk hükümeti oluşturur. Bu durumlar demokratik kurumlar arasında sorunlar yaratır. 1990'lardan beri demokratik bir geçiş yaşayan komünizm sonrası ülkelerin çoğu, Moğolistan da dahil olmak üzere yarı başkanlık sistemini seçti. Dolayısıyla bu çalışmaya göre 1992-2020 döneminde Moğolistan'da yaşanan bu durumlarda kurumlar arası temel sorunlar hükümetin istikrarsızlığına yol açmış ancak demokrasinin gerilemesine veya çökmesine yol açmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of semi-presidentialism on institutional dilemmas and instabilities in the Mongolian case. Semi-presidentialism creates different effects on the form of the state structure in the process of democratic transition and consolidation. In this context, the main argument is whether semi-presidentialism creates institutional stability and supports democracy by keeping institutional dilemmas as low as possible or, on the contrary, semi-presidentialism exacerbates institutional dilemmas, creating political instability and collapsing democracy. This system creates main four situations: cohabitation, a divided minority government, a divided government, and a unified majority government depending on the results of the presidential and parliamentary elections. Therefore, the main research question is defined that“What are the interrelationships of the main factors affecting institutional dilemmas in the semi-presidential system?”. These situations affect institutional dilemmas between the president, parliament, and government institutions. Most of the post-communist countries that experienced a democratic transition since the 1990s chose a semi-presidential system including Mongolia. The study covers four situations of semi-presidentialism that occurred in Mongolia from 1992 to 2020. Overall, institutional dilemmas led to government instability but did not lead to the retreat or collapse of democracy.