آراء القاضي عبد الجبار اللغوية
Kadı Abdulcebbar'ın Arap diliyle ilgili görüşleri
- Tez No: 797314
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mu'tezile, Kadı Abdülcebbar, İ'caz, Belâgat, Dil Hataları
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Emevi halifeliğinin Şam'da sona ermesiyle birlikte, Ehli sünnet dışında iki mezhep oluşmuştu. Bunlar Hariciler ve Şiiler'dir. Daha sonra Abbasi hilafetinin başlaması ve tercüme işini Abbasilerin önem vermesiyle Mu'tezile mezhebi oluştu. Mu'tezile'nin oluşumunun temeli, Allah'ın yaratılmışlara benzemekten tenzih edilmesiydi. Bütün bu mezheplerin, Kur'an metinlerini ve Peygamberimiz (sav)'in sözlerini yorumlarken dayandıkları dil vesikaları vardı. Mu'tezile, kelamî inançlarına hizmet etmek için tüm dil becerilerini kullanmakta ve metinlerin yorumlanmasında dahiydiler. Kadı Abdülcebbar, Mu'tezilî doktrinle uyuşması için tüm dil becerilerini kullandığından en önde gelen Mu'tezile âlimlerinden biri olarak kabul edilir. Kadı Abdülcebbar, filozof ve usul âlimi, belâgat ve nahiv âlimi olduğundan, bütün bu ilimleri bu gaye için kullanmıştır. Kadı, insan konuşması, tanımı ve en önemli özellikleri hakkında, modern dilbilim araştırmalarının dilbilimde ulaştığı sonuçlara benzer şeyler söylemiştir. Ayrıca belagat sanatlarının tümünü Kur'an metinlerini tefsir ve tevil için kullanmış ve aradığını, özellikle de mecazda bulmuştur. Birinci bölümde, Kadı'nın biyografisi üzerinde durulmuştur. Ayrıca Kadı Abdülcebbar'ın Mu'tezilî doktrinini aldığı Mu'tezile zincirini de araştırılmıştır. İkinci bölüm, Kadı Abdülcebbar'ın dilbilim alanındaki çabalarına tahsis edilmiştir. Kādî Abdülcebbar'ın dilbilim alanında modern bilimadamlarının yararlandığından hiç şüphe olmayan birçok yenilikçi görüşü olmuştur. Üçüncü bölümde, Kadı Abdülcebbar'ın belagat, nahiv ve Kuran'ın i'câzı ile ilgili çabalarından bahsedilmiştir. Kadı Abdülcebbar, inanç doktriniyle uyuşmayan birçok metni yorumlarken genellikle metafora başvurduğu için, dördüncü bölüm Kadı Abdülcebbar'ın düşüncesinde hakikat ve mecaz bahsine tahsis edilmiştir. Çalışma, sonuç ve kaynakça ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the end of the Umayyad caliphate in Damascus, two sects had already formed outside the scope of the Sunnis, namely the Kharijites and the Shiites. And each of these sects has linguistic documents that they rely on in interpreting the texts of the Qur'an and the sayings of the Prophet Mohammed. The Mu'tazila were geniuses in the interpretation of texts, and they used all linguistic energies in order to serve their beliefs in view of kalam. Qadi Abdul Jabbar, who established the rules of the Mu'tazila, is considered one of the most prominent Mu'tazila scholars, who used all linguistic skills to support his Mu'tazila doctrine. And because al-Qadi is a philosopher and a scholar of fundamentals, rhetoric, and grammar, he used all these sciences for the sake of that goal. Qadi spoke about human speech, defining it and its most important characteristics in words similar to what modern linguistic research has reached in linguistics. He also used all the arts of rhetoric in interpreting and directing the Qur'anic texts. Especially the metaphor that was found in it. In the first chapter, I preferred that the Biography of the Qadi to be closer to the detail, as I searched for the Mu'tazilite chain on which the Qadi received his Mu'tazili doctrine. The second chapter was about the Qadi's efforts in linguistics. Qadi had many innovative opinions in linguistics, which I have no doubt benefited from. The third chapter dealt with Qadi's efforts in rhetoric, grammar, and inimitability. And because Qadi relied on metaphor a lot in interpreting many texts that do not agree with his belief doctrine, the fourth topic was devoted to talking about truth and metaphor in the thought of Qadi. And the last section was reserved dor the conclusion, index, and the references. Key Words : Mu'tazila, Qadi Abdul Jabbar, Mu'tazilah, Miracles, Rhetoric, linguistic challenges