Akut biliyer pankreatit tanılı hastalarda rezüdü koledok taşını öngörmede ultrasonografi ve laboratuvar verilerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of ultrasonography and laboratory data in prediction of residual common bile duct stones in patients with acute biliary pancratitis
  1. Tez No: 797313
  2. Yazar: YUNUS EMRE YÜCEYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇAMYAR, DR. UĞUR BAYRAM KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acute Biliary Pancreatitis, Transabdominal Ultrasonography, Residual Choledochal Stone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş-Amaç:Akut Biliyer Pankreatit (ABP)'li hastaların demografik özelliklerinin, laboratuvar ve T-USG verilerinin rezidü koledok taşını ön görmede ve rezidü koledok taşı açısından yüksek ve düşük riskli hastaları saptamadaki etkinliğinin değerlendirilmesi Gereç- Yöntem: Kasım 2021- Şubat 2023 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Gastroenteroloji Kliniğine ABP tanısı ile yatan hastalar retrospektif olarak tarandı. EUS veya MRCP'de koledokta taş saptanan ve saptanmayan hastaların demografik özellikleri,T-USG ve laboratuvar verileri arasındaki farklılar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 79 hastanın yaş ortalaması 57,87 iken kadın cinsiyet oranı %68,4 olarak saptandı. Hastaların %20,3'ünde rezidü koledok taş (RKT) saptandı.RKT olan hastaların yaş ortalaması 66 iken, RKT olmayan hastaların yaş ortalaması 56 saptandı (p0,05).
Özet (Çeviri)
Introductıon:We evaluate efficiency of demographic characteristics and laboratory, Transabdominal Ultrasonography (T-USG) data of patients with acute biliary pancreatitis (ABP) in predicting residual choledochal stone and their roles in the detection of high and low risk patients for residual stones. Material-Method:Hospitalized patients between November 2021 and February 2023 in İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Adult Gastroenterology Clinic with the diagnosis of ABP were retrospectively evaluated.The differences between T-USG, laboratory data and demographic characteristics of patients, with and without biliary stones in the common bile duct in EUS or MRCP were evaluated. Results:While the mean age of the 79 patients participating in the study was 57.87,the female sex ratio was 68.4%. Residual common bile duct (CBD) stones were detected in 20.3% of the patients. While the mean age of patients with residual CBD stones was 66, the mean age of patients without residual CBD stones was 56 (p0.05).