Feline parvovirus (panlökopeni) ile enfekte kedilerde pentraxin (PTX3) düzeyinin araştırılması
Investigation of pentraxin (PTX3) level in feline parvovirus (panleukopenia) infected cats
  1. Tez No: 797335
  2. Yazar: MEHMET EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET METİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi Parvovirus, Oksidatif hasar, Pentraksin-3, Akut faz protein. Ocak, 2023, 71 sayfa, Feline Parvovirus, Oxidative damage, Pentraxin-3, Acute phase protein January, 2023, 71 pages
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Feline Parvovirus (panlökopeni) enfeksiyonları kediler için günümüzde ciddi bir problem olarak devam etmektedir. Bu nedenle kedilerde panlökopeni enfeksiyonu ile ilgili tanı, tedavi ve patogenez çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada feline parvovirus (panlökopeni) ile enfekte kedilerde PTX-3'ün düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca hematolojik ve biyokimyasal parametreler ile PTX-3 arasında ilişki araştırılarak hastalığın patogenezinin aydınlatılmasına katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, halsizlik, durgunluk, iştahsızlık, ishal, kusma şikayeti ile Özel Aksaray Veteriner Kliniği ve Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastahanesi'ne getirilen yapılan testlerde FPV pozitif olan farklı ırk ve cinsiyete sahip 12 kediden tedaviye başlamadan önce ve sağlıklı olarak değerlendirilen 7 kediden kan örnekleri alınarak tam kan, biyokimya parametreleri, TAS, TOS, OSI, SAA, CRP, PTX-3 konsantrasyonları belirlendi ve PTX-3 ile ölçülen parametrelerin ilişkisi istatistiksel olarak incelendi. Çalışmanın sonucunda hastalarda sağlıklılara kıyasla belirgin bir panleukopeni olduğu, serum PTX-3 (58,69 pg/mL), SAA (59,91 µg/mL), TOS (14,35 μmol H2O2 Eq/L) ve OSi (1,17 arbitary unit) değerlerinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. FPV ile enfekte kedilerde serum PTX-3 seviyesi ile oluşan oksidatif hasarın arasında ilişkili olduğu belirlendi. Sonuç olarak, panlökopeni ile doğal enfekte kedilerde ilk defa olarak PTX-3'ün plazmadaki düzeyi belirlenmiş ve serum PTX-3 seviyesinin yükseldiği belirlenmiştir. Ancak hastalık prognozunda rolünün belirlenmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Feline Parvovirus infections remain a serious problem for cats to date. Therefore, studies are undertaken on diagnosis, treatment and pathogenesis of panleukopenia infection in. Hence, this study was aimed to determine serum concentrations of PTX-3 in cats infected with feline parvovirus and additionally, it is aimed to contribute to the elucidation of the pathogenesis of the disease by investigating the relationship between hematological and biochemical parameters and PTX-3.. This study included 12 cats of different breed and genders with complaints of weakness, stagnation, loss of appetite, diarrhea, and vomiting tested positive for FPV at the Private Aksaray Veterinary Clinic and Teaching Hospital of Veterinary Faculty, Aksaray University and 7 cats that were considered healthy. FPV positive cats were blood sampled before the beginning of the treatment as well as healthy cats. Complete haemothological and blood biochemistry parameters, including TAS, TOS, OSI, SAA, CRP, PTX-3 concentrations were determined, and the relationship between PTX-3 and evaluated was statistically determined. The results revaled that the ill cats had a significant panleukopenia compared to healthy subjects, serum PTX-3 (58.69 pg/mL), SAA (59.91 µg/mL), TOS (14.35 µmol H2O2 Eq/L) and OSi (1.17 arbitrary unit) values were also found to be significantly high in diseased cats. It was determined that there was a correlation between serum PTX-3 level and oxidative damage in cats infected with FPV. In conclusion, the plasma level of PTX-3 was determined for the first time in naturally infected cats with FPV, and the serum PTX-3 level was elevated in these subjects. However, it was concluded that more comprehensive studies are needed to determine its role in disease prognosis.