Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sisteminin Türk kamu mali yönetimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the Integrated Public Financial Management Information System in terms of Turkish public financial management
  1. Tez No: 797393
  2. Yazar: HÜSEYİN ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TÜRKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Yönetimi, Kamu Mali Yönetim Reformları, Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemleri, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi, Devlet Üniversiteleri, Public Financial Management, Public Financial Management Reforms, Public Financial Management Information Systems, Integrated Public Financial Management Information System, State Universities
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Genel olarak, kamu mali yönetim bilişim sistemleri, hükümetlerin bütçeyi planlamasına, uygulamasına ve izlemesine yarayan otomasyon çözümleridir. Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi, kamu mali yönetimi ile ilgili fonksiyonel süreçleri destekleyen, birbirleri ile etkileşimli bir şekilde çalışan ve gerekli durumlarda ilgili taraflara ve karar vericilere rapor ve bilgi sunan yazılımların oluşturduğu entegre sistemler bütününe denilmektedir. Türkiye'de Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi 2017 yılında birkaç kamu kurumunda pilot uygulama ile başlatılmış, 2018 yılından itibaren aşama aşama merkezi yönetim kapsamındaki bütün kamu kurumlarında uygulanmaya başlanılmış ve 2021 yılı sonu itibariyle birkaç kurum hariç sistem tüm merkezi yönetim kurumlarınca kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sisteminin kamu mali yönetim üzerine etkisini tespit etmek amacı ile yükseköğretim kurumlarının strateji geliştirme daire başkanlıklarında çalışan personel üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi kullanıcılarının bütçenin hazırlanması, uygulanması ve denetimi aşamasına etkisine ilişkin bilgi ve algı düzeyleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Türkiye'deki devlet üniversitelerinin strateji geliştirme daire başkanlıklarında çalışan kişilere soru formu Google Documents aracılığıyla hazırlanmış ve tüm katılımcılara internet üzerinden uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 21 programı kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sisteminin Türk devlet üniversitelerinde yeni olmasına rağmen belli bir yol kat edildiği ve gelecekte de bu sistemin güçlenerek devam edeceği tespit edilmiştir. Ayrıca bu çalışma ile Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi'nin bulunduğumuz çağda teknolojinin gelişmesiyle birlikte karar alma sürecini hızlandırma, yönetime daha esnek ve dinamik bir yapı kazandırma ve değişen koşullara uygun toplumsal talepleri karşılayacak bir kamu mali yönetimi oluşturma sürecinde önemli bir araç niteliğinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In general, public financial management information systems are automation solutions for governments to plan, implement and monitor budgets. Integrated Public Financial Management Information System is a set of integrated systems consisting of software that supports functional processes related to public financial management, works interactively with each other, and provides reports and information to relevant parties and decision makers when necessary. The Integrated Public Financial Management Information System in Turkey was launched with a pilot application in a few public institutions in 2017, it has been gradually implemented in all public institutions within the scope of the central government since 2018, and as of the end of 2021, the system has started to be used by all central government institutions, with the exception of a few institutions. In this study, a research was conducted on the personnel working in the strategy development department of higher education institutions in order to determine the effect of the Integrated Public Financial Management Information System on public financial management. It has been tried to reveal the knowledge and perception levels of the users of the Integrated Public Financial Management Information System regarding the preparation of the budget, the effect on the implementation of the budget and the effect on the audit of the budget. For this purpose, a questionnaire was prepared for the people working in the strategy development departments of state universities in Turkey through Google Documents and applied to all participants over the internet. SPSS 21 program was used in the analysis of the research data. As a result of this study, it has been determined that although the Integrated Public Financial Management Information System is new in Turkish state universities, it has come a long way and this system will continue to strengthen in the future. In addition, with this study, it has been determined that the Integrated Public Financial Management Information System is an important tool in the process of accelerating the decision-making process, providing a more flexible and dynamic structure to the management, and creating a public financial management that will meet the social demands in accordance with the changing conditions, with the development of technology in our age.