Ağızdan ağıza iletişimin tüketici satın alma davranışları üzerine etkisi: Bankalar üzerine bir araştırma
The impacts of communication through word of mouth on consumer behaviour: A study on banks
- Tez No: 797465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA GÖDEKMERDAN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza İletişim, Tüketici Satın Alma Davranışı, Word of Mouth Communication, Consumer Buying Behaviours
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı, ağızdan ağıza iletişimin tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırma modeli ve araştırma hipotezleri oluşturulmuştur. Bankacılık sektörü üzerinden yapılan bu araştırmada veri toplamak için anket yöntemi kullanılmıştır. İki bölümden oluşan anket formunun ilk bölümünde, ağızdan ağıza iletişim (alıcının uzmanlığı, kaynağın uzmanlığı, bağın gücünü, algılanan riski) ve satın alma davranışı üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik ifadeler yer almaktadır. İkinci bölümde ise katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve kısmi en küçük kareler (smartpls) yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde bulunan 18 yaş ve üstü bankacılık hizmeti satın alan tüketiciler oluşturmaktadır. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket formu 500 tüketiciye uygulanmış, eksik ve yanlış doldurulan anketler elendikten sonra toplam 489 anket değerlendirilmeye alınmıştır. Elde edilen bulgular çerçevesinde hipotez sonuçları incelendiğinde H2, H3 ve H4 hipotezleri desteklenmiş, H1 hipotezi ise desteklenmemiştir. Ağızdan ağıza iletişimi oluşturan kaynağın uzmanlığının, algılanan riskin ve bağın gücünün, tüketici satın alma davranışı üzerinde pozitif etkili olduğu belirlenmiştir. Alıcı uzmanlığının satın alma davranışı üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the impacts of communication through word of mouth on consumer behaviour. Research model and hypotheses areformed in line with this objective. Survey method was used so as to collect data within the context of this study conducted upon the sector banking business. Statements aiming to determine the impacts of word of mouth communication (expertise of the buyer, expertise of the source, the level of connection between the two, perceived risk ) on buying behaviour are found in the first part of the survey consisting of two parts. As to these condpart, questions aiming to determine the demographic features of the participants arefound. Descriptive statistics and partial least sqaures structural equation modeling were used during the analysis process. Population of the study consists of over 18 years old consumers having banking services and residing in Ankara. Convenience sampling method was used as the sampling method. Survey was applied to 500 consumers and after electing the incomplete and in correctones totally 489 surveys were analyzed. As a result of collected data analysis, H2, H3 and H4 hypotheses were supported while the hypothesis H1was not supported. It was determined that the expertise of the source, perceived risk and the level of connection have positive effects on the buying behaviour. On the other hand, it was determined that the expertise of the buyer has no effect on buying behaviour.