The role of United Nations in economic and social development of Iraq between 2003-2021
Yılları arasında Irak'ın ekonomik ve sosyal gelişiminde Birleşmiş Milletlerin rolü 2003-2021
- Tez No: 797509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CEMAL ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik, Sosyal, Birleşmiş Milletler, gelişim, Haklar, Güvenlik Konseyi, Economic, Social, United Nations, Development, Rights, Security Council
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Irak'ta birçok farklı taraf, Sünniler, Şiiler ve muhtemelen İranlılar ve Araplar arasında birkaç yıldır süren ve birkaç eyalette insani, sosyal trajediye neden olan çatışmayı sona erdirmek, uluslararası terörizm platformu ve en önemli bölgeden petrol üretiminde rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Küresel petrol piyasalarını etkileyen. Dolayısıyla bu faktörler nedeniyle Birleşmiş Milletler, başarıyı garanti edemesek bile gerekli ve haklı ciddi bir rol oynadı. Bu araştırmada, BM'nin 2003-2021 yılları arasında Irak'ın ekonomik ve sosyal sektörlerini geliştirmedeki önemli rolünü anlatmak için İkincil kaynak kullanılarak yapılmıştır. 2003 yılı siyasi düzeyde bir dönüm noktası olduğu için, özellikle ekonomik ve sosyal durumlarda bir dizi değişime ve zorluğa tanık olan Irak'ta, O zaman sorular şu: Irak halkı zor koşullara nasıl uyum sağladı? Birleşmiş Milletler, Irak Hükümeti ile olan ilişkisi aracılığıyla nasıl önemli bir rol oynadı? Ancak ekonomik ve sosyal koşulların Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilmesi birçok detayın ortaya çıkmasında rol oynadı. Bu nedenle bu çalışma, Irak'ı desteklemek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aracılığıyla her iki sektörün geliştirilmesinde BM'nin rolüne odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ending several years of conflict between many different parties in Iraq, the Sunni, Shi'a and probably between Persians and Arabs which caused humanitarian and social tragedy in several states, describes as a platform of international terrorism and disturbance in oil production from the most significant area that affecting the global oil markets, so because of these factors the UN played a serious role that is necessary and justified even if we can't guarantee the success. In this research by using Secondary source in order to describe the significant role of UN in developing economic and social sectors of Iraq between 2003 until 2021. The year 2003 was a turning point on the political level in Iraq, which witnessed a series of changes and challenges in particular on the economic and social situations, so the questions are: how did the Iraqi people adapt to the difficult conditions? How the UN played a significant role through its relationship with the Iraqi Government? However, the development of economic and social conditions by the UN played a role in revealing many details.