İşçinin iş sözleşmesini sağlık sebepleriyle haklı nedenle derhal feshi
Immediate termination of the employee's employment contract with just cause for health reasons
- Tez No: 797574
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK BARIŞ MUTLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşçi, İş Sözleşmesi, Sağlık Sebepleri, Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı, Employee, Employment Contract, Health Reasons, Right of Immediate Termination for Just Cause
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İş sözleşmesinin sürekli edim niteliğini haiz olması sebebiyle işçi, işverene karşı sürekli iş görme borcu altındadır. İş sözleşmesinin sürekli edim ilişkisi doğurması sebebiyle bu ilişkinin sona ermesi de önem arz eder. İş sözleşmesinin sona erme hallerinden biri de işçinin feshidir. İşçinin sahip olduğu bu fesih hakkı, özellikle 1982 Anayasası m. 48 hükmü ile korunan sözleşme özgürlüğü ilkesinin bir alt görünümü olan sözleşmeyi sona erdirme özgürlüğünden kaynaklanır. Anayasal temelinin yanı sıra Türk Borçlar Kanunu ve diğer İş Kanunları ile ilgili mevzuat hükümlerinde de iş sözleşmesini fesih hakkına yer verildiği görülür. İş Kanununda işçinin iş sözleşmesini fesih hakkı, süreli fesih ve haklı nedenle derhal fesih şeklinde olmak üzere iki türde düzenlenmiştir. Belirli şartlar altında, bir işçinin iş görme borcunu ifa etmeye devam etmesini beklemek hakkaniyetli olmaz. İş sözleşmesinin devamını etkileyecek sebeplerin varlığı halinde işçi sözleşmeye bağlı kalmaya zorlanamaz. Bu durum haklı nedenlerin varlığı halinde söz konusu olur. İşçinin sağlık sebebiyle iş sözleşmesini derhal feshetme yetkisi de İş Kanununun m. 24/I-a ve b bentlerinde öngörülen haklı nedenler arasındadır. Çalışmamızda İş Kanunu ile diğer kanunlarda yer verilen hastalık, engellilik gibi sorunlar işçi bakımından ele alınarak işçinin sağlık sebeplerine dayanan haklı feshi açıklanmıştır. İş sözleşmesinin işçi tarafından sağlık sebepleriyle haklı nedenle derhal feshi, iş sözleşmesini sona erdirir. İş sözleşmesinin haklı nedenle derhal sona ermesinin bazı hukuki sonuçları vardır. Kanunda öngörülen şartların sağlanması halinde işçi işverenden kıdem tazminatı, ücret alacağı, çalışma belgesi verilmesi gibi bazı taleplerde bulunabilir. Çalışmamızda iş sözleşmesinin işçi tarafından sağlık sebepleriyle haklı nedenle derhal feshi halinde oluşan bu ve benzeri hukuki sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the nature of the employment contract, which creates a permanent debt, the worker is under a permanent job obligation to the employer. Although it is stated that the employment contract creates a permanent debt relationship, it is possible to terminate the employment contract by the employee. This right of termination of the worker arises from the principle of freedom of contract, which is protected by the Constitution. In addition to its constitutional basis, it is seen that the right to terminate the employment contract is included in the provisions of the Turkish Code of Obligations and other Labour Laws. In Labour Law, the employee's right to terminate the employment contract is regulated in two different ways, preliminary termination and immediate termination with just cause. Under certain conditions, it would not be fair to expect the employee to continue to perform his/her job debt. In case of the existence of reasons that will affect the continuation of the employment contract, the worker cannot be compelled to abide by the contract. This is the case in the presence of justifiable reasons. The right of the worker to terminate the employment contract immediately due to health reasons is among the justified reasons stipulated in Article 24/I-a and b clauses of the Labour Law. In our study, the problems such as illness and disability, which are included in the Labour Law and other laws, are handled in terms of the worker and the rightful termination of the worker based on health reasons is explained. Immediate termination of the employment contract by the worker with just cause for health reasons ends the employment contract. The immediate termination of the employment contract for just cause has some legal consequences. In case the conditions stipulated in the law are met, the worker may make some demands from the employer such as severance pay, wages, and work certificate. In our study, these and similar legal consequences that occur in case of immediate termination of the employment contract by the worker with just cause for health reasons are explained.