Hasta bakımında tamamlayıcı yaklaşımların kullanımına ilişkin hemşirelerin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the Knowledge Level of Nurses on the Use of Complementary Approach in Patient Care
  1. Tez No: 797590
  2. Yazar: FATMA ZEHRA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBEYAZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, İç Hastalıkları, Nursing, Health Education, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, Hemşire, Tamamlayıcı Yaklaşımlar, Bilgi Düzeyi, Tutum, Healthcare Worker, Nurse, Complementary Approaches, Knowledge Level, Attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Geçmişten günümüze farklı sağlık sorunlarının yönetiminde tedavinin yanı sıra pek çok tamamlayıcı yaklaşımın kullanımı da hastalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu çalışma, hasta bakımında tamamlayıcı yaklaşımların kullanımına ilişkin hemşirelerin bilgi düzeyini belirlemek amacı ile planlandı. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma, 01 Aralık 2019-31 Mart 2020 tarihleri arasında, Ağrı Devlet Hastanesi'nde görev yapmakta olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 100 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Çalışmaya ilişkin veriler, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan Sağlık Çalışanlarının Tamamlayıcı Yaklaşımların Kullanımına İlişkin Bilgi ve Tutumunu Değerlendirme Formu kullanılarak elde edildi. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Çalışma grubunu, çoğu 30 yaş altı olan, lisans mezunu, mesleki deneyimi 1-5 yıl arasında olan, Genel Dahiliye Klinikleri'nde, klinik hemşiresi olarak çalışan hemşireler oluşturdu. Hemşirelerin %55'i tamamlayıcı yaklaşımlar konusunda eğitim almadığını, %95'i yeterli bilgiye sahip olmadığını bu nedenle hastalarını bu yaklaşımların yarar ve zararı konusunda bilgilendirmediğini (%95) ifade etti. Çalışmaya katılan hemşirelerin en fazla masaj, müzik tedavisi, resim tedavisi, dua, egzersiz, sıcak ve soğuk uygulama, biyoenerji, akupressür, refleksoloji, bal, bitki çayı, kantaron, akupunktur, ozon tedavisi, kaplıca, hacamat ve bardak çektirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olduğunu ve bu yöntemleri kendi ve/veya ailesinin kullandığını bildirdi. Ayrıca eğitim almak koşuluyla bu yöntemleri uygulayabileceğini bu nedenle hemşirelik müfredat programlarında yer verilmesinin uygun olacağını belirtti. Sonuç olarak bu çalışmada, hemşirelerin tamamlayıcı yaklaşımlar konusunda eğitim almadığı için yeterli bilgiye sahip olmadığı ve hastalarını tamamlayıcı yaklaşımların kullanımına ilişkin yarar ve zararlar hakkında bilgilendiremediği saptandı.
Özet (Çeviri)
The use of numerous complementary approaches, in addition to the medical treatment, is frequently preferred by the patients throughout the history in the treatment of different health issues. This study was planned to determine the level of knowledge of nurses with respect to the use of complementary approaches in the patient care. This descriptive study was carried out between the dates of December 01, 2019 and March 31, 2020, with the participation of 100 nurses who work at Ağrı State Hospital. The data for the study was obtained through using the“Knowledge and Attitude Assessment Form of Health Care Workers on the Use of Complementary Approaches”which was prepared in line with the literature by the researcher. Descriptive statistics were used in order for analysing the statistical data. The group for this study was consisted of the nurses, who work as clinical nurses in the General Internal Medicine Clinics, have professional experience ranging between 1 year and 5 years. They are mostly under the age of 30 and hold undergraduate degrees. 55% of the nurses stated that they did not receive any training on complementary approaches; 95% of the nurses stated that they did not have adequate knowledge, consequently, they did not inform their patients about the benefits and harms of the complementary approaches (95%). The participatory nurses for the study indicated that they have the knowledge about massage, music therapy, painting therapy, prayer, exercise, hot and cold application, bioenergy, acupressure, reflexology, honey, herbal tea, centaury, acupuncture, ozone therapy, spa, cupping and cup pulling methods at the furthest. They reported that they used such methods for themselves or their family members. Moreover, they stated that they could apply these methods to the patients provided that they got trained. They pointed out that it would be suitable to include them in the curriculum for nursing education. Thus, in this study, it was determined that the nurses did not have sufficient information about complementary approaches, and they could not inform their patients about the benefits and harms of using such complementary approaches.