Şizofrenik hasta ailelerinin hastalık semptomlarını ele alma ve stresle başetmelerine psikoeğitimsel yaklaşımın etkisinin incelenmesi
The Evaluation of the effects of psychoeducational implication about handling of disease symptoms and coping with stress at the families of schizophrenic patients
- Tez No: 80870
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN TERAKYE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, şizofren hasta ailesi, psikoeğitimsel yaklaşım, stresle baş etme, schizophrenia, the family of schizophrenic patients, psychoeducational implications, coping with stress. vu
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Tanımlayıcı ve deneysel olarak gerçekleştirilen bu çalışma şizofreni tanısı ile hastanede yatmakta olan hastaların bakımından birinci dereceden sorumlu olan hasta yakınları ile yapılmıştır. Çalışmada psikoeğitimsel yaklaşımın hasta yakınlarının hastalık semptomlarını ele alma ve stresle baş etmelerine etkisini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma örneklemine 30'u araştırma grubunda, 30'u karşılaştırma grubunda olmak üzere toplam 60 hasta yakını alınmıştır. Veriler hasta yakınlarının tümü ile hastanın hastaneye yatışının ilk haftasında yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak; hasta ve yakınına, hastalık sürecine ve hastaya yaklaşıma ilişkin verileri kapsayan bilgi toplama formu, stresle başa çıkma tarzları ölçeği ve taburculuk sonrası uygulanan taburculuk izlem formunun doldurulması ile toplanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda hasta yakınlarına planlı psikoeğitimsel yaklaşım uygulanmıştır. Verilerin bilgisayara girilmesi ve analizi Statistical Package for Social Sciences (SPSS -6.0 ) paket programında yapılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, Ki Kare testi, Fisher'in Kesin Ki Kare testi, tek yönlü ve çok yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Araştırma sonunda araştırma grubu hasta yakınlarının hastaneye kabuldekine göre taburculukta ve taburculuk sonrası aylık kontrollerde hastanın ilaç kullanımına, hastaya yaklaşıma ilişkin bilgilerinin arttığı, karşılaştırma grubundaki hasta yakınlarının ise bilgilerinde bir değişiklik olmadığı saptanmıştır. Her iki gruptaki hasta yakınlarının hastaneye kabulde hastaya bakım verirken; ilaç kullanımı, iletişim, özbakım ve uyku sorunlarında güçlük yaşadıkları, araştırma grubundaki hasta yakınlarının aylık kontrollerde yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik yaklaşımlarda bulundukları, hasta bakımında yaşadıkları güçlüklerin azaldığı, karşılaştırma grubundaki hasta yakınlarının hasta bakımında yaşadıkları sorunların artarak devam ettiği belirlenmiştir. Hastaneye kabulde hastalarda hastalık belirtilerinin şiddetli olduğu, son aylık kontrolde araştırma grubundaki hastalarda belirti şiddetinin azaldığı, karşılaştırma grubundaki hastalarda belirti şiddetinin artarak devam ettiği saptanmıştır. İVHastaneye kabulde hasta yakınlarının stresle olumlu, son aylık kontrolde stresle olumsuz baş ettikleri, aile tipi, cinsiyet özelliklerinin hasta yakınlarının stresle baş etmelerini etkilediği saptanmıştır. Gerçekleştirilen psikoeğitimsel yaklaşım ve ev ziyaretleri ile hasta yakınlarının hastanın sorununa yönelik yaklaşımda bulunduklarının ve stresle daha etkin baş ettiklerinin saptanmasının bir sonucu olarak hasta ve ailesi ile çalışan sağlık personeli ve hemşirelere uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This defining and experimental study has been done among the relatives of the patients who have been responsable for the primary care of their patients who has been hospitalized with the diagnoses of schizophrenia. The aim of this study is to define the effects of psychoeducational implication the patients relatives' handling of disease symptoms and coping with stress. In this study, totally 60 patient relatives; as 30 experimental subject and 30 control subject, have been included. The data were acquired from all the patient relatives by personel interview during the first week after the hospitalization of the patients and from the questionaire filled out about patients and their relatives disease process and patient's care, from the scale of the ways coping with stress and by filling out discharge observation forms. In accordance with data, their relatives of the patients were given planned psychoeducational implication. All collected data were entered in Statistical Package for Social Sciences ( SPSS 6.0) in the computer. In the analysis of the data t test for independent groups, Chi- Square, Fisher Exact Chi- Square, Analysis of Variance test have been used. At the end of the study, it was found that the knowledge of relatives of the patients in experimental group about the use of drugs and patient care during discharge and montly post discharge controls increased, and there was no change in the knowledge of the relatives of patients in control group. In both group it has been defined that during the patient care, the relatives of patient had difficulties in drug use, communication, self-care and sleep problems; on the other hand, the relatives of patients in experimental group had less difficulties during monthly controls, showed implications for the solution of the problems and the relatives of the control group had more problems in patient care and they couldn't handle the problems actively. In both group, it has been found that during the hospitalization, the symtoms of disease were severe and while during the last monthly controls the symtoms were less in experimental group, in control group the symtoms were more than beginning period. It has been found that during the hospitalization the relatives of the patients could with stress positively, during the last montly controls they coped with stress negatively; family type, sex have effects on their coping with stress. VIAs a result, we have found out that the relatives of the patients had implications for the problems of the patients after the psychoeducational implications and home visits provided by the researcher, they could cope with stress more actively. Finally some recommendations were given to the nurses by the researcher.