Franz Schubert'in şan eğitiminin başlangıcında kullanılan Lied'leri üzerine bir inceleme
An analysis of Franz Schubert Lieder used in the beginning of voice training
  1. Tez No: 425319
  2. Yazar: A. NİHAN TURNAGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İREM BOZKURT
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Change, Change Management, Informatics, Information Technology, Change on Information Technology, Change, Change Management, Informatics, Information Technology, Change on Information Technology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Opera Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Şan eğitiminde Alman bestecilerin Lied'leri etkili ve vazgeçilmez öğretim materyallerindendir. Başlangıç şan eğitimi kapsamında Lied öğretiminde ise Alman dilinin kullanımı ve bununla birlikte Alman bestecilerin eserlerinin söyletilmesi, öğrencinin kazanması gereken davranışlar için önemli bir yer tutmaktadır. Alman besteciler içerisinde en çok Lied besteleyen ve Lied'lere son şeklini veren 19. Yüzyıl Alman bestecilerinden Franz Peter Schubert'tir. Bu açıdan Schubert Lied'ler hem başlangıç hem de ileri şan eğitiminde en sık kullanılan öğretim materyalleridir. Buradan hareketle bu araştırmada, şan eğitiminin başlangıç döneminde kullanılan Schubert Lied'lerin şan tekniği açısından müzikal ve seslendiriliş (yorum) özelliklerinin ortaya konması amacıyla eser incelemesi yoluna gidilmiştir. Araştırmanın evrenini oluşturan, Franz Schubert'in edisyonu C. F. Peters'e ait üç ses rejisteri için (tiz, orta, pes) yazılmış Band I Lieder albümlerinde yer alan Lied'leri içerisinden örneklemin saptanması amacıyla uzman görüşlerine başvurulmuş ve en fazla tercih edilen on Schubert Lied incelenmek üzere seçilmiştir. Betimsel bir yöntemle yürütülen araştırmanın ikinci bölümünde tarama yoluyla elde edilen veriler geniş bir şekilde sunulmuş, dördüncü bölümde ise araştırmacının içerik analizine dayalı yapmış olduğu çalışmanın bulguları ve yorumlarına yer verilmiştir. Bu çalışma modeline göre eserler metin çözümlemesi yapılmaksızın, yalnızca müzikal yapı ve şan tekniği açısından incelenmiştir. Araştırmanın beşinci bölümünde bulgular ve yorumlar doğrultusunda, ulaşılan sonuçlara ve hem şan eğitimcilerinin hem de eğitimin başlangıcındaki genç opera şarkıcılarının karşılaşabilecekleri teknik zorluklara ilişkin çözüm önerilerine yer verilmiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki konservatuvarlar, dengi eğitim kurumları ve müzik eğitimi fakültelerinin ilgili programlarında yer alan ses eğitimi ve şan derslerinde başvurulabilecek; hem eğitimciler, hem de öğrenciler için yararlanabilecek bir kaynak niteliği taşıyacağından dolayı önemlidir. Bununla birlikte çalışmanın, konuyla ilgili yapılacak başka araştırmalara da kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In vocal training German composer's Lieder are effective and essential teaching materials. In the teaching of Lieder, as part of Initial level vocal training, however, the use of the German language and in addition to this, the singing of pieces by German composers, carries an important place within forms, which a student must master. Of the German composers, the one who composed the most Lieder and who gave final shape to Lied was the 19th century German composer Franz Peter Schubert. In this respect Schubert Lieder are the most commonly used materials in both initial and advanced vocal training. Thus in this research, musical pieces have been analyzed with the aim of revealing the musical and voicing (interpretation) properties of Schubert Lieder used in the initial period of vocal training, with regard to vocal technique. In order to determine a sample of the Lieder found in C. F. Peter's Franz Schubert Edition Band I Lieder albums that were written for three vocal registers (high, mid and low), which form the population for this research, the views of experts were consulted and the most commonly preferred ten Schubert Lieder were chosen for analysis. In the second section of this research, which was conducted using a descriptive approach, the data gained using a scanning method is presented broadly and in the forth section the findings and interpretations of the researcher's content analysis based study have been included. According to this working model the pieces have been analyzed in terms of musical structure and voice training technique, without textual analysis. In the fifth section, in line with the findings and interpretations of this research, the conclusions that have been reached, as well as proposed solutions to technical difficulties that both vocal trainers and young opera singers in the initial stages of their education may encounter, have been included. This study is significant because it carries the quality of a resource, which Turkey's conservatories, private educational institutions and musical education faculties can use in their voice training and vocal lesson programs. In addition to this, it is also thought that this study, will form a resource for other research that will be undertaken on this topic.