Konaklama işletmelerinde Turizm 4.0 kavramına ilişkin bilgi,farkındalık ve uygulama düzeyinin belirlenmesi: Türkiye-Azerbaycan karşılaştırılması
Determining the level of knowledge, awareness and application regarding the concept of Tourism 4.0 in hospitality businesses: Turkey-Azerbaijan comparison
  1. Tez No: 797726
  2. Yazar: RAMIZ BAGHIROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN GÜMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri Devrimi, Turizm 4.0, Konaklama İşletmeleri, Akıllı Turizm, Industrial Revolution, Tourism 4.0, Hospitality Management, Smart Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Turizm sektörü içerisinde yer alan konaklama sektörü doğrudan veya dolaylı olarak pek çok farklı sektörde yeni iş imkânları sağlamaktadır. Turist hareketinin merkezinde yer alan konaklama sektörünün söz konusu etkisi, ülke ekonomilerinin güçlenmesinde tetikleyici bir rol oynamaktadır. Her ülkedeki tüm kesimleri kendine çeken turizm işletmeleri, siyasal, iktisadi, sosyal-kültürel ve epidemi gibi çeşitli faktörlerden kolaylıkla etkilenebilmektedir. Ayrıca turistlerin ihtiyaç ve beklentileri de çağımızın imkânlarına bağlı olarak sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Bu nedenle endüstri ve sektör alanlarında ülkelerin teknolojik altyapılarının güçlendirilmesi ve turizm trendlerine etkin bir yanıt oluşturulması gerekmektedir. Karşılaşılabilecek tüm olumsuzluklara karşı önleyici bir yaklaşımla, teknoloji turizm işletmelerinin yönetim pratiğine dâhil edilmelidir. Böylelikle turizm işletmeleri Endüstri 4.0 avantajlarını sürekli olarak uygulayabilmekte ve faaliyetlerinde başarıya ulaşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinde Turizm 4.0'ın bilgi ve farkındalık düzeyi ile, Turizm 4.0 bileşenlerinin kullanım düzeylerinin tespit edilmesidir. Söz konusu amaç doğrultusunda Türkiye ve Azerbaycan özelinde uygulama yapılmıştır. Her iki ülkenin başkentleri olan Ankara ve Bakü'de faaliyette bulunan konaklama işletmelerinin, her kademesinde görev alan çalışanların katılımı ile gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda Turizm 4.0; bilgi, farkındalık ve uygulama düzeyi karşılaştırması yapılarak mevcut eksikliklerin tespit edilmesi ve bu eksiklerin giderilmesi için çeşitli önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Çalışmanın kapsamını, Bakü ve Ankara'da bulunan konaklama işletmeleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda Bakü ve Ankara'daki sadece 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller ankete tabi tutulmuştur. Bakü ve Ankara'da yer alan konaklama işletmelerindeki her kademeden olan çalışanları içermektedir. Ankete Bakü'den toplam 75, Ankara'dan da 75 kişi olmak üzere 150 kişinin katılımı gerçekleşmiştir. Anket sonucunda elde edilen verilerle ilgili ANOVA testi, Normallik testi, Korelasyon analizi, Geçerlilik Analizi, Güvenilirlik Analizi ve Betimleyici Analizler yapılmıştır. Bu çalışmada 3 kavram analiz edilmiştir: Bakü ve Ankara'daki konaklama işletmelerinde çalışan her kademeden olan personelin Turizm 4.0 bilgi düzeyi, Turizm 4.0 uygulama düzeyi ve Turizm 4.0 farkındalık düzeyi. Bu bağlamda çalışmanın sonuçlarına göre alınan veriler Turizm 4.0 bilgi düzeyi, Turizm 4.0 uygulama düzeyi ve Turizm 4.0 farkındalık düzeyi gibi bölümlere ayrılarak sonuçlar açıklanmıştır. Ardından çıkan sonuçlara istinaden Bakü ve Ankara verileri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The accommodation sector, which is part of the tourism sector, directly or indirectly provides new job opportunities in many different sectors. The said effect of the accommodation sector, which is at the center of the tourist movement, plays a triggering role in the strengthening of the country's economies. Tourism businesses, which attract all segments of each country, can be easily affected by various factors such as political, economic, social-cultural and epidemic. In addition, the needs and expectations of tourists are constantly changing and developing depending on the opportunities of our age. For this reason, it is necessary to strengthen the technological infrastructure of the countries in the fields of industry and sector and to create an effective response to tourism trends. Technology should be included in the management practice of tourism enterprises with a preventive approach against all possible negativities. Thus, tourism businesses can continuously apply the advantages of Industry 4.0 and achieve success in their activities. The aim of this study is to determine the level of knowledge and awareness of Tourism 4.0 and the level of use of Tourism 4.0 components in accommodation establishments. In line with this purpose, an application has been made in Turkey and Azerbaijan. Tourism 4.0; By comparing the level of knowledge, awareness and practice, it is aimed to identify the existing deficiencies and to make various suggestions to eliminate these deficiencies. The scope of the study consists of accommodation establishments in Baku and Ankara. In this context, only 3, 4 and 5 star hotels in Baku and Ankara were surveyed. It includes employees from all levels in accommodation establishments in Baku and Ankara. A total of 150 people, 75 from Baku and 75 from Ankara, participated in the survey. ANOVA test, Normality test, Correlation analysis, Validity Analysis, Reliability Analysis and Descriptive Analysis were performed on the data obtained as a result of the survey. In this study, 3 concepts were analyzed: Tourism 4.0 knowledge level, Tourism 4.0 application level and Tourism 4.0 awareness level of the personnel working in accommodation establishments in Baku and Ankara. In this context, the data obtained according to the results of the study were divided into sections such as Tourism 4.0 knowledge level, Tourism 4.0 application level and Tourism 4.0 awareness level, and the results were explained. Based on the results, the Baku and Ankara data were compared.