Travay sürecinde sanal gerçeklik gözlüğünün gebelerde doğum korkusu, doğum süresi ve NON-stres testi sonuçlarına etkısi : Randomize kontrollü tek körlü çalışma
The effect of virtual reality glasses in the travay process on pregnancy fear of childbirth, delivery LENGTH and NON-stress test results: A randomized controlled single-blind study
  1. Tez No: 797753
  2. Yazar: MİNE ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: childbirth length, fear of childbirth, nonstress test, nurse, virtual reality glasses
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışma, doğumhanede sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak gebelere izletilen doğa videosunun, kadınlarda doğum korkusu, doğum süresi ve NST sonucuna etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Mart 2022-Eylül 2022 tarihleri arasında vajinal doğum için gelen ve 72 primipar (36 müdahale, 36 kontrol), 72 multipar (36 müdahale, 36 kontrol) toplam 144 gebe oluşturdu. Randomizasyona uygun olarak kotrol grubuna dahil edilen gebelere rutin işlemler dışında herhangi bir uygulama yapılmadı. Müdahale grubunda yer alan aktif fazdaki gebelere 2 seans olacak şekilde 2 saat ara ile 20 dk sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletildi. Veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Doğumhane Takip Formu, NST Takip Formu, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği/ A Versiyonu (W- DEQ-A) ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği/ B Versiyonu (W- DEQ-B) kullanıldı. Çalışmada elde edilen veriler IBM SPSS V25 ile analiz edildi. Bulgular: Primipar ve multipar gebelerin, müdahale ve kontrol grubu arasında sosyo-demografik özellikleri benzer bulundu. Müdahale ve kontrol grubu arasında NST sonuçları ve toplam doğum süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p˃0.05), akselerasyon sayısı (p˂0.05) ve fetal hareket sayısını arttırdığı (p˂0.05), doğumun aktif fazının süresinin kısaldığı (p˂0.05) belirlendi. Ayrıca primipar ve multipar gebelerin kontrol grubunda W- DEQ-A ölçeğine göre şiddetli doğum korkusu yaşadığı, müdahale grubunun ise orta düzeyde doğum korkusu yaşadığı saptandı (p˂0.05). W- DEQ-B ölçeği sonuçlarında ise müdahale ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılıklar belirlendi (p˂0.05). Sonuç: Doğumhanede gebelere sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletmenin aktif faz süresinin ve doğum korkusunun azaltılmasında etkili olduğu NST sonuçlarını ve doğum süresini etkilemediği, belirlendi. AnahtarKelimeler: doğum korkusu, doğum süresi, hemşire, nonstres test, sanal gerçeklik gözlüğü
Özet (Çeviri)
Objective: The study, it is aimed to evaluate the effect of watching nature videos with nature sounds with virtual reality glasses in the delivery room on the mother's fear of childbirth, NST results and childbirth length . Method: The sample consisted of a total of 144 pregnant women, 72 primiparous (36 interventions, 36 controls), 72 multiparous (36 interventions, 36 controls) who came for vaginal delivery in hospital in Antalya between March 2022 and September 2022. Application was not made to the pregnant women who were included in the control group, except for routine procedures. Pregnant women in the active phase in the intervention group watched a video with virtual reality glasses for 20 minutes in 2 sessions. As data collection tools, Personal Information Form, Delivery Room Follow-up Form, NST Follow-up Fform, Wijma Birth Expectation/Experience Scale/ Version A (W-DEQ-A) and Wijma Birth Expectation/Experience Scale/ Version B (W-DEQ-B) used. The data obtained in the research were analyzed with IBM SPSS V25. Results: Socio-demographic characteristics of pregnants were found to be similar between the intervention and control groups. While there was no statistically significant difference between the NST results in the intervention group and the control group in terms of total childbirth length (p˃0.05), the number of accelerations (p˂0.05) increased the number of fetal movements (p˂0.05), It was determined that it shortened the active phase length (p˂0.05). In addition, it was found that pregnant women experienced severe fear of childbirth according to the W-DEQ-A scale in the control group, while the intervention group had a moderate fear of childbirth (p˂0.05). Significant differences were found between the intervention and control groups in the results of the W-DEQ-B scale (p˂0.05). Conclusion: It was determined that using virtual reality glasses in the delivery room did not affect the pregnant women' s NST results and childbirth length, and was effective in reducing the active phase length and fear of childbirth.