Güç tutuşurluğu doğal yollarla arttırılmış yataklık kumaş üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of bedding fabric with increased naturally impressibility
- Tez No: 797824
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Huntit-Hidromanyezit, Sigara testi, Kibrit alevi eşdeğeri testi, Limit Oksijen İndeksi, Kaplama, Yataklık Kumaş, HuntiteHydromagnesite, Cigarette test, match equivalent flame test, Limiting Oxygen test, Coating, Bedding Fabric
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada özellikle ev tekstillerinden olan yataklık kumaşların güç tutuşurluğununülkemiz minerallerinden olan“huntithidromanyezit”kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmada kullanılan dokuma kumaş ve kimyasallar (ORGALATEX C 6626, ADDİFLAM F10 HF/2) Aydın Tekstil Kayseri firmasından kullanılan mineral (LH3 LH15) ise LKAB firmasından temin edilmiştir. Çalışma kapsamında ilk olarak huntithidromanyezit minerali kaplama patı içerisine %0, %2.5, %5, %10, %15 ve %20 oranlarında katılarak kaplama patları hazırlanmış ve kumaş üzerine bıçak(rakleli) kaplama ile kaplama yapılmıştır. Kaplama yapılan numunelere sonrasında güç tutuşurluk testlerinden olan sigara, kibrit alevi eş değeri testi ve sınırlayıcı oksijen indeksi (LOİ) testiyapılıp sonuçlar kaydedilmiştir.Yapılan testler sonucunda kullanılan ORGALATEX C 6626 kimyasalı LH3 ve LH15 minerallari farklı oranlarda kaplanan kumaşların sigara testinden geçtiği kibrit alevi eş değeri testinden kaldığı kaydedilmiştir. ADDİFLAM F10 HF/2 kimyasalında ise, sigara testinden hepsinin geçtiği kibrit alevi eş değeri testinden ise, LH3 %2.5 ve LH15 %2.5, %5, %10 varyantları hariç diğer varyantlarının geçtiği saptanmış olup LOİ test sonucuna da bu değerlere istinaden oran arttıkça artış gözlemlenmiştir. Kibrit testini geçen numunelerin LOİ test sonucu aynı artış kaydedilip en yüksek ADDİFLAM F10 HF/2 kimyasalında% 20 LH15 minarelinde 25.8 olarak kaydedilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to increase the flame retardancy of bedding fabrics, especially from home textiles, by using“huntite-hydromagnesite”, one of the minerals mined in our country. For this purpose, the woven fabrics and chemicals used in the study (ORGALATEX C 6626, ADDIFLAM F10 HF/2) were obtained from AydınTekstil Kayseri company, and the mineral (LH3 LH15) used from the LKAB company. Within the scope of the study, first of all, coating pastes were prepared by adding huntite-hydromagnesite mineral at the rates of 0%, 2.5%, 5%, 10%, 15% and 20%, and the coating was carried out with a knife coating on the fabric. After that, cigarette, match flame equivalent test and limiting oxygen index (LOI) tests were performed on the coated samples and the results were recorded. As a result of the tests, it was noted that the fabric coated with the ORGALATEX C 6626 chemical LH3 and LH15 minerals passed the cigarette test in all variants at different ratios, however they failed the match flame equivalent test. By using ADDIFLAM F10 HF/2 chemical, it was determined that all variants passed the cigarette test, except the match flame equivalent test, except for the LH3 2.5% and LH15 2.5%, 5%, 10% variants. The same increase was recorded in the LOI test result of the samples that passed the match test, and the highest value wasrecorded as 25.8 in 20% LH15 mineral in ADDİFLAM F10 HF/2 chemical.