Güç tutuşurluk özellikleri arttırılmış yataklık kumaş geliştirilmesi
Developing bedding fabrics with an improved fire retardant property
  1. Tez No: 848156
  2. Yazar: SEMİHA KUTSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DEMİRYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Huntit-hidromanyezit, Çinko Borat, Kaplama, Güç Tutuşurluk, Antibakteriyellik, Eğilme Dayanımı ra Doldurulacaktır, Huntite-hydromagnesite, Zinc Borate, Coating, Flammability, Antibacteriality, Bending Rigidity oldurulacaktır
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada tekstil sektöründe önemli yeri olan yataklık kumaşların güç tutuşurluk özelliğinin doğal yollarla arttırılması amacıyla ülkemizin sahip olduğu doğal minerallerinden olan“huntit hidromanyezit”ile Çinko Borat kullanılması amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle akrilik esaslı kaplama patı kullanılmış daha sonra ise yine akrilik esaslı organofosfat içerikli ticari güç tutuşur ürünleri kaplama için temel kaplama maddesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın başlangıcında huntit-hidromanyezit kullanılarak akrilik kaplama patı içerisine öncelikle, Alüminyum Hipofosfit, Alüminyum Dietil Fosfinat, Çinko Dietil Fosfinat malzemeleri ile birlikte kaplama patı oluşturularak kaplama işlemi yapılmış ve güç tutuşurluk özellikleri incelenmiştir. Burada, huntit-hidromanyezit ile bahsi geçen güç tutuşurluk malzemeleri ile sinerjik etkisinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra, birçok ticari güç tutuşurluk malzemeleri ile denemeler yapılmış ve Addiflam ticari kimyasalı ile huntit-hidromanyezitin sinerjik etkisinin iyi sayılabilecek durumda olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra, akrilik esaslı, organofosfat içerikli Addiflam kaplama patı içerisine huntit hidromanyezit ve çinko borat minerali katılarak farklı oranlarda birçok kaplama yapılmıştır. Kaplama işlemi için bıçaklı rakle yöntemi kullanılmıştır. Kaplanmış numuneler güç tutuşurluk testlerinden olan sigara, kibrit alevi eş değeri testi ve sınırlayıcı oksijen indeksi (LOI) testi, antibakteriyel ve eğilme dayanımı testleri yapılarak optimum kaplama patı oranları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to use“huntite hydromagnesite”, one of the natural minerals of our country, and Zinc Borate in order to naturally increase the flame retardancy of bedding fabrics, which have an important place in the textile industry. In the study, firstly acrylic based coating paste was used and then acrylic based organophosphate containing commercial flame retardant products were determined as the basic coating medium for coating. At the beginning of the study, huntite-hydromagnesite was used in the acrylic coating paste with Aluminum hypophosphite, Aluminum Diethyl Phosphinate, Zinc Diethyl Phosphinate materials and the coating process was carried out and the flame retardancy properties were examined. Here, it was determined that the synergistic effect of huntite-hydromagnesite with the aforementioned flame retardant materials was low. Then, experiments were carried out with many commercial flame retardants and it was found that the synergistic effect of huntite-hydromagnesite with Addiflam commercial chemical was good. Then, many coatings were made at different ratios by adding huntite hydromagnesite and zinc borate mineral into the acrylic-based, organophosphate-containing Addiflam coating paste. Knife paddle method was used for the coating process. Coated samples were subjected to flammability tests such as Cigaratte, match flame equivalent test and limiting oxygen index (LOI) test, antibacterial and antistatic tests, flexural strength test.