Kültür endüstrisi bağlamında reklamlarda nostaljik unsurların tüketimi: Televizyon reklamları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 797839
  2. Yazar: TÜRKAN TEMURTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Advertising, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nostalji, Kültür Endüstrisi, Reklam, Metalaşma, Nostalgia, Culture Industry, Advertising, Commodification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Nostalji; duygusal hafızayı harekete geçiren, geçmişe duyulan özlem duygusudur. Nostalji kavramı geçmişe dönük olumlu bir anlam içermektedir. Bireye yalnızca özlem duygusu değil, aidiyet, köklere bağlılık, güven, bilinirlik ve zaman zaman da geçmişe eleştiri duygusu veren nostaljik unsurlar, günümüzde bir reklam stratejisi olarak da kullanılmaktadır. Günümüzde hemen her kavramın olduğu gibi nostalji kavramının da kültür haline gelmiş tüketim döngüsünde yerini aldığı görülmektedir. Reklam doğası itibariyle tüketime yöneliktir, dolayısıyla reklamlarda yer alan nostaljik atıflar kültür endüstrisinin de alanına girmektedir. Kültürün oluşumunda kült olmuş fenomenler nostaljik değer taşırken, tüketim döngüsünde yeniden üretilmek suretiyle kültür endüstrisinin çarklarında öğütülmektedir. Ortak bir kültür temasıyla tüketiciyle bağ kuran nostaljik temalı reklamlar bu endüstrinin hizmetindedir artık. Bu çalışmada kültür endüstrisi bağlamında nostaljik içeriklerin reklamcılık sektöründe yeniden üretilmesi konusu araştırılmıştır. Televizyon reklamlarında kullanılan nostaljinin kullanım şekli ve kullanım amacı, seçilen örnek reklamlar niteliksel içerik analizi yöntemiyle incelenerek kültür endüstrisi bağlamında değerlendirilmiştir. Kültür endüstrisi kuramı ve televizyon reklamlarında nostalji kullanımının örtüşen yönleri tespit edilerek bu kullanımla ilgili ideolojik yönlerin varlığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nostalgia; It is the feeling of longing for the past that activates the emotional memory. The concept of nostalgia includes a positive retrospective meaning. Nostalgic elements, which give the individual not only a sense of longing, but also a sense of belonging, loyalty to roots, trust, recognition and sometimes criticism to the past, are also used as an advertising strategy today. Today, it is seen that the concept of nostalgia, like almost every other concept, has taken its place in the consumption cycle that has become a culture. Advertising is consumption oriented by nature, so nostalgic references in advertisements are also within the scope of the culture industry. While cult phenomena in the formation of culture have nostalgic value, they are ground on the wheels of the culture industry by being reproduced in the consumption cycle. Nostalgic-themed advertisements that connect the consumer with a common cultural theme are now at the service of this industry. In this study, the reproduction of nostalgic content in the advertising sector in the context of the culture industry has been investigated. The way and purpose of use of nostalgia used in television advertisements were evaluated in the context of the culture industry by examining the selected sample advertisements with the qualitative content analysis method. The overlapping aspects of the use of nostalgia in culture industry theory and television advertisements were determined and the existence of ideological aspects related to this use was investigated.