Üreter obstrüksiyonu oluşturulan ratlarda tenoksikamın oluşturduğu böbrek hasarına karşı medikal ozonun etkileri
The effects of medical ozone against renal damage generated by tenoxicam in rats with ureteral obstruction
- Tez No: 797912
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM TUBA AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Üreter obstrüksiyonu, NSAİİ, Medikal ozon, Ureter obstruction, NSAID, Medical ozone
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Medikal ozon kullanımı böbrek hastalığı olan hastalarda NSAİİ kullanımına bağlı olarak oluşabilecek böbrek toksisitesini azaltabilir. Bu çalışmada tek taraflı üreter obstrüksiyonu ile böbrek yetmezliği oluşturulan ratlarda tenoksikam kullanımı takiben antioksidan etkisi olan medikal ozonun böbrek dokusu üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 30 adet erkek ratlar rastgele ayrılarak 5 ayrı grup oluşturuldu (kontrol (Grup K), üreter obstrüksiyon (Grup ÜO), üreter obstrüksiyonu-tenoksikam(Grup ÜOT), üreter obstrüksiyonu-tenoksikam- medikal ozon (Grup ÜOTO), üreter obstrüksiyon-medikal ozon (Grup ÜOO)). Düşük abdominal insizyon ile, kontrol grubuna sham operasyonu uygulanırken, diğer gruplara üreteral obstrüksiyon uygulandı. Gruplara 21. günde intraperitoneal olarak 4 mL medikal ozon (20 µ/mL), tenoksikam 10 mg/kg uygulandı. 21. günün sonunda sakrifiye edilen gruplardan elde edilen patoloji örneklerinde tübüler hasarın değerlendirilmesi için H&E ile tübülointerstisyel hasar skorlaması, tübülointerstisyel fibrozisi değerlendirmek için ise Masson'un trikrom boyası kullanıldı. Alınan kanda total antioksidan status (TAS), total oksidan status (TOS), oksidatif stres indeksi (OSİ), paraoksonaz 1 (PON-1), kreatinin ve BUN ölçümü yapıldı. Üreter obstrüksiyonu uygulanan ve uygulanmayan böbrek dokularında ÜOO grubunda ÜO ve ÜOT gruplarına göre tübülointerstisyel hasar ve kollajen birikimi anlamlı olarak daha az tespit edildi. ÜOO ve ÜOTO gruplarında ÜOT grubuna göre TAS, TOS ve OSİ anlamlı olarak azalmış bulundu. PON-1 enzim aktivitesi ÜO, ÜOT ve ÜOTO gruplarında K grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu. Serum BUN ve kreatinin düzeyi tüm gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttığı belirlendi. Medikal ozonun nefrotoksisiteyi önleyici bir ajan olduğu düşünülmekle birlikte yeni çalışmaların bulgularımızı destekleyeceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The use of medical ozone can reduce the kidney toxicity that may occur due to the use of NSAIDs in patients with kidney diseases. This study aimed to investigate the effects of medical ozone, which has an antioxidant effect, on kidney tissue following the use of tenoxicam in rats with unilateral ureteral obstruction and renal failure. In the study, 30 male rats were randomly divided into 5 groups (control (Group K), ureteral obstruction (Group UO), ureteral obstruction-tenoxicam (Group UOT), ureteral obstruction-tenoxicam-medical ozone (Group UOTO), ureteral obstruction) -medical ozone (Group UOO)). With a low abdominal incision, while a sham operation was applied in the control group, ureteral obstruction was performed in the other groups. Total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), oxidative stress index (OSI), paraoxonase 1 (PON-1), creatinine, and BUN were measured in the blood taken. Tubulointerstitial damage and collagen deposition were determined to be significantly less in the kidney tissues with and without ureteral obstruction in the UOO group than in the UO and UOT groups. TAS, TOS, and OSI were found to be significantly decreased in the UOO and UOT groups compared to the UOT group. PON-1 enzyme activity was found to be significantly increased in the UO, UOT, and UOTO groups compared to the K group. Serum BUN and creatinine levels were significantly increased in all groups compared to the control group. Although medical ozone is thought to be a preventative agent against nephrotoxicity, it is anticipated that new studies will support our findings.