Epilepsi hastalarında genel anestezi altında yapılan ağız ve diş tedavileri sonrası ağız ve diş sağlığına bağlı yaşam kalitesinin ölçülmesi
Measuring oral and dental HEALTH-related quality of life in epilepsy patients after oral and dental treatments under general anesthesia
  1. Tez No: 797913
  2. Yazar: DEMET ALPAR KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM CEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Yaşam Kalitesi, Ağız Sağlığı, FHC-OHRQOL, Epilepsy, Quality of Life, Oral Health, FHC-OHRQOL
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, özel bakım gereksinimi olan epilepsi hastalarında genel anestezi altında yapılan ağız ve diş tedavileri sonrasında ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesindeki değişimin ölçülmesidir. Ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesinin ölçülmesi için Franciscan Hospital for Children Oral Health-Related Quality of Life (FHC-OHRQOL) ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmadaki örneklem grubumuz , Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na ağız ve diş problemleri için başvurmuş ve genel anestezi altında ağız ve diş tedavileri tamamlanmış 55 özel gereksinimi olan epilepsi hastalarından oluşmaktadır. Bu hastaların bakımından sorumlu kişilerin, FHC- OHRQOL ölçeğinin yanı sıra içeriğinde sosyo-demografik bilgiler, hastaların daha önceki tedavi deneyimleri ve ağız hijyeni alışkanlıklarına yönelik sorular bulunan formları tedavi öncesi ve sonrasında doldurmaları sağlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. FHC- OHRQOL ölçeğinin tedavi öncesi ve sonrası toplam skorları karşılaştırıldığında, genel anestezi altında yapılan ağız ve diş tedavilerinin hastaların ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi üzerinde istatiksel olarak anlamlı derecede olumlu etki yaptığı sonucu ortaya çıkmıştır. FHC-OHRQOL ölçeğinin skorları ; daha önceki tedavi deneyimlerine, anketi yanıtlayanların hasta ile yakınlık derecesine, cinsiyet ve yaş gruplamalarına göre karşılaştırılmıştır. Genel anestezi altında yapılan ağız ve diş tedavilerinin genel yaşam kalitesini arttırdığı fakat genel yaşam kalitesinin ağız ve diş problemleri, günlük hayattaki problemler ve ebeveyn/bakıcı kaygısından bağımsız olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the change in oral health-related quality of life after oral and dental treatments under general anesthesia in epilepsy patients who need special care. The Franciscan Hospital for Children Oral Health-Related Quality of Life (FHC-OHRQOL) scale was used to measure oral health-related quality of life. Our sample group in this study consists of 55 epilepsy patients with special needs who applied to Çukurova University Faculty of Dentistry, Department of Pedodontics for oral and dental problems and completed oral and dental treatments under general anesthesia. The caregivers of these patients were asked to fill out the forms containing socio-demographic information, previous treatment experiences and oral hygiene habits of the patients before and after the treatment, as well as the FHC-OHRQOL scale. The obtained data were evaluated using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 package program. Comparing the total scores for the FHC-OHRQOL questionnaire the results suggest that oral health rehabilitation under general anesthesia had a statistically positive impact on the oral health-related quality of life. The total scores for FHC-OHRQOL were compared to previous dental experience, the relationship between the person who completed the questionnaire, gender and age groups. It has been concluded that oral and dental treatments performed under general anesthesia increase the general quality of life, but the general quality of life is independent of oral and dental problems, problems in daily life ,and parent/caregiver anxiety.