1997 Sivas nüfus sağlık araştırması
Sivas demographic and health survey
  1. Tez No: 79795
  2. Yazar: NAİM KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hanehalkı, Sağlık Hizmeti, Sivas, A.Ç.S.A.P, Bağışıklama, Beslenme, Anne Sütü, Malnütrüsyon, Anne beslenmesi. 80
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
9-OZET: Sağlık alanında kaliteli bir yönetimin ihtiyacı olan planlamanın temel dayanağı, bulunulan hizmet biriminin kapsadığı alana ait sağlık ölçütlerini bilmektir. Bu çalışma Sivas İli genelinde belirtilen ihtiyacı karşılamak için gerçekleştirilmiştir. Sivas ilinde 15 Kasım 1996-7 Mart 1997 tarihleri arasında 870 hanede yürütülen bu araştırmanın evreni Sivas İlinin tamamıdır. Örneklem seçiminde kentsel ve kırsal alanlar ayrılmıştır. Tabakalı örneklem yöntemi ile mahalleler seçilmiştir. Kırsal alan küme köy grupları oluşturulmuş basit rasgele örneklem yöntemi ile görüşülecek köy belirlenmiştir. Kentsel ve kırsal alanda haneler basit rasgele örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Anket metni olarak 1993 T.N.S.A anket formundan bazı sorular çıkarılarak elde edilmiştir. Anket uygulamasını adresin bağlı bulunduğu sağlık ocağı ebeleri yapmıştır. Hanehalkınm %64.4' ü kenttedir, %49.6' sı erkektir. Ortalama hanehalkı büyüklüğü 5.27' dir. Erkeklerin %5.7' sinin, kadınların 20.4' ünün eğitimi yoktur. Evlerin %76.5' i içme sularım şebeke suyundan karşılamaktadır, %70.5' inin helası kanalizasyona bağlıdır. Kaba doğum hızı %0 26.0, genel doğurganlık hızı %0 94.7, toplam doğurganlık hızı 3.4' dür. 15-49 yaş evli kadınların %45.2' si modern yöntem kullanmakta,%21.2' si geleneksel yöntem kullanmaktadırlar. Aile planlama yöntemlerinin %75.8' i devlet kuruluşlarından karşılanmaktadır. Kadınların ortalama ideal çocuk sayısı 2.6' dır. Neonatal ölüm hızı %0 34, bebek ölüm hızı %0 49.3, beş yaş altı ölüm hızı %52.7' dir. Kadınların % 79.8' i sağlık personelinden doğum öncesi bakım almaktadır. Gebe tetanoz aşı oram %71.1' dir. Doğumların % 83.3' ü sağlık personeli yardımı ile yapılmaktadır. 0-72 ay çocukların % 90.7' si DBT, %90.1' i polio aşısını en az üç doz almıştır.BCG aşısı %89.0, kızamık aşısı %80.6' dır. 0-72 ay çocukların % 10.6 sı son iki haftada ASYE' na, %7.6' sı ishale yakalanmıştır. Anneler çocuklarının %98.5' ini bir süre emzirmişlerdir. Çocukların %21.2' si yaşa göre boy açısından, %6.2' si yaşa göre 79ağırlık açısından,%5.2' si boya göre ağırlık açısından -2SD' den düşüktür. Kadınların ortalama boylan 159.2 ± 5.9 cm, ortalama ağırlıkları 64.1 ± 10.0 kg, ortalama BMI 25.3 ±3.9 kg/m2 bulunmuştur, BMI'si 30.0 ve üzerinde olanlar % 1 1.3' tür. Araştırma verileri, çoğunlukla Türkiye geneli ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
10-SUMMARY: To give qualifield service in the health field the basic principal for planning is to recognise (to know) the health measures which are included to the field of health unit. This research has been performed for needs of planning of the Sivas province. This research has been conducted on 870 households in the Sivas province from 15 October 1996 to 7 March 1997, rural and city areas are divided during sampling. City areas are chosen randomly. In rural areas;villages are chosen randomly. Households are chosen by random sampling in city areas and villages. Questionnaire forms of the Turkish Demographic and Health Survey 1993 which used in the study. Midwives of the health centers carried out the survey. 64.4 % of the households are from the city center, and the rest are living in villages, rate of man %49.6. Mean size of the households is approximately 5.27. 5.7 % of the man and 20.4 % of the women are illiterate. 76.5 % of the houses have pipe water and 70.5 % of the houses' toilet is connected to a swage system. Crude birth rate is 26.0 %0. General fertility rate is %0 94.7 and the total fertility rate is 3.4. 45.2 % of the years old married women were using modern contraceptive methods and 21.2 % of them were using traditional methods. 75.8 % of the women who use modern methods got these services from healt centers and government hospitals. Ideally, women want to have 2.6 children. Neonatal mortality rate is 34 %0, infant mortality rate is 49.3 %0, under-5 years old mortality rate is 52.7 %0. 79.8 % of the pregnant women got antenatal care from health staff. Pregnant women tetanus vaccination rate is 71.1 %. 83.3 % of births occured with the help of health staff.90.7 % of the children who are 0-72 months old got DPT3 and OPV3 rate was 90.1 % and BCG with rate was 89.0 % and 80.6 % Ofthe children were vaccinated against measles. 10.6 % 0-72 months old children got accut respratory sistems infection within the last two weeks and 7.6 % got diarrheal diseases during this period 98.5 % ofthe mothers breastfeded their children. 21.2 % of children with the respect of stature by age, 6.2 % with the respect of weight by age and 5.2 % with the respect of weight by 81stature were lower then -2SD. Mean stature of women is 159.2 ±5.9 cm, mean weight is 64.1 ± 10.0 kg and mean BMI is 25.3 ± 3.9 kg/m2. Of the 11.3 % of women' s BMI is 30+. Kev WordsiHousehold. healt services, Sivas, M.C.H.F.P, Vaccination, Feeding, Breastfeeding, Malnutrition, Mother Feeding. ttftaEKÖ?RFTİM KURULU DQKDMANIASYON MERKEZİ 82