Endüstriyel olarak yetiştirilen bazı böcek türlerinin besin madde kompozisyonu ile ın vıtro sindirilebilirlik ve metan üretimlerinin belirlenmesi
Determination of nutritional composition, in vitro digestibility and methane production of some industrial-growth insect species
- Tez No: 798042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ruminant besleme, Böcek, Metan gazı, Alternatif yem, sürdürülebilirlik, Ruminant nutrition, Insect, Methane gas, Alternative feed, sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma endüstriyel olarak yetiştirilen bazı böcek türlerinin besin madde kompozisyonu, in vitro gaz üretimi ve metan üretiminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Türkistan hamam böceği (Shelfordella lateralis), çekirge (Locusta migratoria), Arjantin hamam böceği (Blaptica dubia), benekli hamam böceği (Nauphoeta cinerea) ve un kurdu larvası (Tenebrio molitor) olmak üzere beş farklı böcek türü kullanılmıştır. Böcekler işletmeden canlı olarak temin edildikten sonra analizlere hazır hale getirilmiştir. Elde edilen örneklerde gaz üretimlerinin belirlenmesinde in vitro gaz üretim tekniği (Hohenheim gaz testi), metan üretimlerinin belirlenmesinde ise infrared metan dedektörü kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin karşılaştırmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Böceklerin kuru madde içerikleri %31.68-35.61 arasında değişmiştir. Ham kül içerikleri kuru maddede %3.84-6.17 arasında değişmiştir. Ham yağ içerikleri ise en yüksek %31.59 ile un kurdu larvasında, en düşük ise %17.45 ile Türkistan hamam böceğinde saptanmıştır. Ham protein içerikleri kuru maddede %50.02-67.20 arasında değişmiştir. Böceklerin in vitro gaz üretimi değerleri (24. saat) 22.67-37.67 ml/200mg ve metan üretimi ise %6.37-9.83 arasındadır. In vitro gaz üretimi ve besin madde içeriklerine göre yapılan hesaplamaya göre organik madde sindirilebilirliği %73.06-93.93 arasında tespit edilmiş, en yüksek değer Türkistan hamam böceği, en düşük değer Arjantin hamam böceğindedir. In vitro kuru madde sindirilebilirliğinin ise %23.83-53.86 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde araştırmaya konu olan tüm böcek türlerinin protein içeriklerinin yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında çalışmada benekli hamam böceğinin yüksek anti-metanojenik özellik gösterdiği belirlenmiştir. Ancak sindirilebilirlik ve anti-metanojenik potansiyelin tam olarak belirlenmesi için in vivo çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the nutrient composition, in vitro gas production and methane production of some industrially grown insect species. The study was carried out in five different insect species: Turkestan cockroach (Shelfordella lateralis), grasshopper (Locusta migratoria), Argentine cockroach (Blaptica dubia), spotted cockroach (Nauphoeta cinerea) and yellow mealworm larva (Tenebrio molitor). After the insects were procured from the farm alive, they were made ready for analysis. In vitro gas production technique (Hohenheim gas test) was used to determine gas production in the samples, and infrared methane detector was used to determine methane production. One-way analysis of variance was used to compare the data obtained in the study. Dry matter content of insects varied between 31.68% and 35.61%. Crude ash contents varied between 3.84-6.17% in dry matter. Crude oil contents were found to be highest in mealworm larva with 31.59%, and lowest in Turkestan cockroach with 17.45%. Crude protein contents varied between 50.02-67.20% in dry matter. In vitro gas production values of insects (24 hours) are between 22.67-37.67 ml/200mg and methane production is between 6.37-9.83%. According to the calculation made according to in vitro gas production and nutrient content, organic matter digestibility was determined between 73.06-93.93%, the highest value was in the Turkestan cockroach and the lowest value was in the Argentine cockroach. In vitro dry matter digestibility was determined to vary between 23.83% and 53.86%. When the findings were evaluated, it was determined that the protein content of all insect species that were the subject of the study had high values. In addition, it was determined in the study that the spotted cockroach showed high anti-methanogenic potential. However, it should be supported by in vivo studies to determine the digestibility and anti-methanogenic potential.