Subakut granülomatöz tiroidit (DE quervaın tiroiditi) olgularımızın retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of OUR subacute granulomatous thyroiditis (DE quervain's thyroiditis) cases
- Tez No: 798044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Subakut granülomatöz tiroidit, De Quervain tiroiditi, Birleşen granülom, Periferik sinir inflamasyonu, Neoplazm, Subacute granulomatous thyroditis, De Quervain's thyroiditis, Confluent granulomas, Peripheral nerve inflammation, Neoplasm
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Subakut granülomatöz tiroidit (SGT) tiroid bezinde en sık ağrıya sebep olan hastalıktır. Kendiliğinden ya da medikal tedavi ile gerilediğinden rutin patoloji pratiğinde sık karşılaşılmaz. Çalışmamızın amacı SGT'nin histopatolojik özelliklerini ayrıntılı şekilde ortaya koymak, eşlik eden benign ya da malign lezyonları tespit etmek ve tanısal tuzaklara karşı patologlara yardımcı olmaktır. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Laboratuvarı'na 2009-2019 yılları arasında gelen total tiroidektomi materyalleri içerisinde SGT/de Quervain tiroiditi tanısı almış 48 adet olgu tespit edildi. Olgulardan biri tüm preparatları hastaya teslim edildiğinden, diğer 3 tanesi ise SGT dışı tanılar nedeniyle (sarkoidoz, Hodgkin lenfoma ve akut süpüratif tiroidit) çalışmamızdan çıkarıldı. Kalan 44 olgu demografik özellikleri ve çeşitli klinikopatolojik verileri açısından incelendi. Olguların 30'una (%68,2) ameliyat öncesi ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılmış olup yalnızca 1 olgunun sonucu SGT ile uyumlu idi. Birleşen granülomların varlığı, olguların tamamında gözlenen en önemli morfolojik bulguydu. Parankim içi fibrozis (%90.9), periferik sinirlerin inflamasyonu, granülomların yapısına katılan nötrofiller ve folliküllerde atrofi (%63.6) sık gözlenen diğer bulgulardı. SGT, olguların 30'unda (%68,2) her iki lobu, 14'ünde (%31,8) ise tek lobu etkilemişti. Granülomlarda multinükleer dev hücre tiplerinin tamamı mevcuttu. Olguların 19'unda (%43,2) neoplazm saptandı. Bunların 6'sı (%13,6) folliküler adenom, 10'u (%22,7) papiller mikrokarsinom, 3'ü (%6,8) papiller karsinomdu. Yedi (%15,9) olguda ek olarak kronik lenfositik tiroidit mevcuttu. Çalışmamızda 44 SGT olgusu ayrıntılı olarak incelenmiştir. SGT'nin asıl tedavisi medikal olmakla birlikte dirençli ağrı, multipl nodül ya da neoplazm varlığı cerrahi operasyonu tedavi seçenekleri arasına sokar. SGT'de ağrının sebebi psödokapsül gerilmesinin yanı sıra periferik sinir inflamasyonu olabilir. Belirgin nekroz odakları varlığında diğer olasılıklar mutlaka dışlanmalıdır. SGT'ye ikincil makroskopik değişikliklerin yaygın olması durumunda ufak malignite odaklarını gözden kaçırmamak için yaygın ve dikkatli örnekleme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Subacute granulomatous thyroiditis (SGT) is the most common cause of pain in the thyroid gland. Since it regresses spontaneously or with medical treatment, it is not frequently encountered in routine pathology practice. The aim of our study is to reveal the histopathological features of SGT in detail, to detect accompanying benign or malignant lesions, and to assist pathologists against diagnostic pitfalls. Among the total thyroidectomy materials to delivered to the Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital Medical Pathology Laboratory between 2009 and 2019, 48 cases diagnosed with SGT/de Quervain's thyroiditis were identified. One of the cases was excluded from our study because all the preparations were delivered to patient, and other 3 cases were excluded due to non-SGT diagnosis (sarcoidosis, Hodgkin lymphoma, and acute suppurative thyroiditis). The remaining 44 cases were analyzed in terms of characteristics and various clinicopathological data. Preoperative fine needle aspiration biopsy performed 30 of the cases (68,2%) and the results of only 1 case were compatible with SGT. Presence of confluent granulomas was the most important morphological finding observed in all cases. Other common findings were intraparenchymal fibrosis (%90,9), inflammation of peripheral nerves, involvement of neutrophils in the structure of granulomas, and atrophy of follicles (63,6%). SGT affected both lobes in 30 (68,2%) cases and only one lobe in 14 (31,8%) cases. All multinuclear giant cell types present in granulomas. Neoplasm was detected in 19 (43,2%) of cases. Of these, 6 (13,6%) were follicular adenoma, 10 (22,7%) were papillary microcarcinoma, 3 (6,8%) were papillary carcinoma. Seven (15,9%) patients had additional chronic lymphocytic thyroiditis. In our study, 44 SGT cases were examined in detail. The presence of persistent pain, multiple nodules or neoplasms puts surgical operation among the treatment options. The cause of pain in SGT may be peripheral nerve inflammation as well as pseudocapsule stretching. In the presence of prominent foci of necrosis, other possibilities must be excluded. If macroscopic changes secondary to SGT are prominent, extensive and careful sampling should be performed to avoid missing small foci of malignancy.