Diyabetik olmayan kronik böbrek hastalarında serum ürik asit düzeyi ile 24 saatlik kan basıncı değişkenliği arasındaki ilişki
The relationship between serum uric acid level and 24 HOUR blood pressure variability in NON-diabetic patients with chronic kidney disease
  1. Tez No: 798049
  2. Yazar: YASEMİN KARAKURT GÖDEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Kan Basıncı Değişkenliği, Kronik Böbrek Hastalığı, Serum Ürik Asit, Hypertension, Blood Pressure Variability, Chronic Kidney Disease, Serum Uric Acid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Hipertansif hastalarda kan basıncı değişkenliğinin kan basıncı düzeyinden bağımsız olarak hedef organ hasarı ve kardiyovasküler mortalite ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Hiperüriseminin, hipertansiyon gelişiminde bağımsız bir risk faktörü olduğu bilinmekle birlikte kan basıncı değişkenliği üzerine etkisi henüz netleştirilememiştir. Bu nedenle kronik böbrek hastalarında ürik asit düzeyinin kan basıncı değişkenliği üzerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya yerel etik kurul onayı (tarih ve no: 07.07.2021-482) alındıktan sonra başlandı. Çalışmaya evre 2- 4 kronik böbrek hastalığı olan 90 hasta dahil edildi. Serum ürik asit düzeyi kolorimetrik yöntemle ölçüldü. Hastalara AKBÖ cihazı takılarak 24 saat boyunca gündüz 15 dakika, gece 30 dakika aralıklarla kan basıncı ölçümleri alındı. 24 saatlik kan basıncı ölçümlerinden matematiksel ölçümlerle kan basıncı değişkenliğini gösteren ortalama gerçek değişkenlik (ARV) (sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı) değeri elde edildi. Serum ürik asit düzeyi ile ARV arasındaki korelasyon değerlendirildi. Bulgular: Serum ürik asit düzeyi ile 24 saatlik sistolik ARV, 24 saatlik diyastolik ARV ve 24 saatlik ortalama arter basıncı ARV değerleri arasında pozitif yönlü bir korelasyon saptandı (sırasıyla p= 0,012, p= 0,041, p= 0,044). Kronik böbrek hastalığı evrelerine göre serum ürik asit düzeyi ile kan basıncı değişkenliği arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Yaş ile 24 saatlik ortalama arter basıncı ARV, gece ortalama arter basıncı ARV ve gece sistolik ARV değerleri arasında pozitif yönlü bir korelasyon saptandı (sırasıyla p= 0,030, p= 0,001, p= 0,003). 24 saatlik sistolik ARV, 24 saatlik gece ortalama arter basıncı ARV ve gece sistolik ARV değerleri ile vücut kitle indeksi arasında pozitif yönde korelasyon saptandı (sırasıyla p= 0,032, p= 0,045, p= 0,014). Hipertansiyon süresi ile tüm ARV değerleri arasında pozitif yönlü korelasyon saptandı (p< 0,001). Sonuç: Serum ürik asit düzeyi ile 24 saatlik sistolik ARV, 24 saatlik diyastolik ARV ve 24 saatlik ortalama arter basıncı ARV değerleri arasında pozitif bir korelasyon saptandı. VI Bu sonuçlar eşliğinde, ürik asit yüksekliğinin kronik böbrek hastalığı olanlarda kan basıncı değişkenliğinde bir artışa katkıda bulunabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that blood pressure variability is associated with target organ damage and cardiovascular mortality independent of blood pressure level in hypertensive patients. Although hyperuricemia is known as an independent risk factor for the development of hypertension, its effect on blood pressure variability has not yet been clarified. Therefore, the effect of serum uric acid levels on blood pressure variability was investigated in patients with chronic kidney disease. Materials and Methods: The study started after obtaining local ethics committee approval (date and no: 07.07.2021-482). Ninety patients with stage 2-4 chronic kidney disease were included in the study. Serum uric acid level was measured by the colorimetric method. Blood pressure measurements were taken every 15 minutes during the day and every 30 minutes during the night using an ambulatory blood pressure monitoring device attached to the patients. The average real variability value, which shows the blood pressure variability using mathematical measurements, was obtained from 24-hour blood pressure measurements (systolic, diastolic, and mean arterial pressure). The correlation between serum uric acid levels and average real variability was evaluated. Results: A positive correlation was found between serum uric acid level and 24-hour systolic average real variability, 24-hour diastolic average real variability, and 24-hour mean arterial pressure average real variability values (p= 0.012, p= 0.041, p= 0.044, respectively). No significant difference was found between serum uric acid levels and blood pressure variability according to chronic kidney disease stages. A positive correlation was found between age and 24-hour mean arterial pressure average real variability, night mean arterial pressure average real variability, and night systolic average real variability values (p= 0.030, p= 0.001, p= 0.003, respectively). A positive correlation was found between 24-hour systolic average real variability, 24-hour night mean arterial pressure average real variability, and night systolic average real variability values and body mass index (p= 0.032, p= 0.045, p= 0.014, respectively). A positive VIII correlation was found between hypertension duration and all average real variability values (p< 0.001). Conclusion: A positive correlation was found between serum uric acid levels and 24- hour systolic average real variability, 24-hour diastolic average real variability, and 24- hour mean arterial pressure average real variability values. In light of these results, it was considered that hyperuricemia may contribute to an increase in blood pressure variability in those with chronic kidney disease.