Katarakt cerrahisi sonrası gelişen arka kapsül opasitesinin sistemik ve oftalmik risk faktörlerinin analizi
Analysis of systemic and ophthalmic risk factors of posterior capsule opacity after cataract surgery
  1. Tez No: 798057
  2. Yazar: TAMER GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZAHAN UZUN, DOÇ. DR. HÜSEYİN FINDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Katarakt, FAKO, Komplikasyon, Arka kapsül opasitesi, Nd YAG lazer, Cataract, Phaco, Complications, Posterior capsule opacity, Nd YAG laser
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: FAKO cerrahisi geçirmiş hastalarda arka kapsül opasitesi gelişmesinde etkili sistemik ve oküler risk faktörlerinin belirlenmesi ve analizi Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'ne Ocak 2015 ile Aralık 2021 tarihleri arasında başvuran hastalar üzerinde yapıldı. Bu çalışma katarakt tanısı ile komplikasyonsuz bir şekilde fakoemülsifikasyon (FAKO) cerrahisi geçirmiş ve intraoküler lens (İOL) implantasyonu yapılmış ve takiplerinde de arka kapsül opasifikasyonu (AKO) gelişen (çalışma grubu) ya da gelişmeyen (kontrol grubu) hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmaya çalışma grubunda 150 hastanın 180 gözü, kontrol grubunda 94 hastanın 113 gözü dahil edilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, hastaların dosyaları ve görüntüleme kayıtları kullanılarak arşiv taraması şeklinde toplandı. Çalışma verilerinin istatistiksel analizi SPSS IBM 29.0.0 paket programı ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 180'i grup 1'de (arka kapsül opasitesi gelişen; çalışma grubu) iken 113'ü grup 2'dedir (arka kapsül opasitesi gelişmeyen; kontrol grubu). Aköz derinliği (AD) AKO gelişen grupta ortalama 2,61 ± 0,36 mm ve AKO gelişmeyen grupta ortalama 2,75 ± 0,41 mm'dir. Ön kamara derinliği (ACD) AKO gelişen grupta ortalama 3,13 ± 0,43 mm ve AKO gelişmeyen grupta ortalama 3,28 ± 0,40 mm'dir. AD ve ACD de istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmıştır (sırasıyla p:0.021 ve p:0.010). Hastalardaki eşlik eden komorbiditelerin dağılımında ise, AKO gelişen grupta 16 hastada (%8,9) romatolojik hastalık vardır. AKO gelişmeyen grupta 2 hastada (%1,8) romatolojik hastalık vardır. Romatolojik hastalık sıklığı (p=0,014) anlamlı çıkmıştır. Hastalarda AKO gelişen grupta 11 hastada (%6,1) primer açık açılı glokom (PAAG) saptanmışken, AKO gelişmeyen grupta 18 hastada (%15,9) primer açık açılı glokom saptanmıştır. AKO gelişmeyen grupta primer açık açılı glokom AKO gelişen gruba kıyasla anlamlı ölçüde daha sıktır (p=0,006). Çalışmanın sürekli parametreleri ile yapılan ROC analizinde, arka kapsül opasitesi gelişimi ile yaş, GİL gücü, AXL, CCT, LT ve WTW arasında istatistiksel olarak ix anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmamışken, AD ve ACD arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Sonuç: AKO, postoperatif dönemde görmeyi azaltan en sık nedenlerden biridir. AKO, tedavisi olmasına rağmen hastada görme kaybı oluşturması, tanı ve tedavi sürecinin maliyetli olması, tedavi yönteminin komplikasyonlara yol açabilmesi nedeniyle istenmeyen bir yan etkidir. Çalışmamızda AKO'nun risk faktörlerini araştırdık. AD, ACD düşüklüğü ve eşlik eden romatolojik hastalık ile AKO oluşumu arasında anlamlı bir ilişki saptadık. Sonuç olarak AD ile ACD düşük olan gözlerde ve özellikle romatolojik hastalık gibi komorbid hastalığı olan kişilerde cerrahi sonrası AKO gelişme riski daha yüksektir. Bu hastaların cerrahi esnasında ve sonrası takiplerinde AKO gelişimi açısından daha dikkatli olunması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Determination and analysis of systemic and ocular risk factors in the development of posterior capsule opacity in patients who have undergone FAKO surgery. Materials and Methods: This research was performed on patients who applied to Rize Recep Tayyip Erdogan University Education and Research Hospital Ophthalmology Clinic between January 2015 and December 2021.This study was performed on patients, who underwent phacoemulsification (FACO) surgery without complications with a diagnosis of cataract and whose intraocular lens (IOL) implantation was performed and in posterior process who developed back capsule opacification (ACO) (study group) who did not developed (control group). The study included 180 eyes of 150 patients in the study group and 113 eyes of 94 patients in the control group. The data used in the study were collected by archival search using the patients' files and imaging records. Statistical analysis of the study data was performed with SPSS IBM 29.0.0 package program. Results: 180 of the patients included in the study were in group one (developed back capsule opacification (ACO); working group), while 113 in second group (did not develop back capsule opacification (ACO); study group). Akoz depth (AD) averaged 2.61 ± 0.36 mm in the group with ACO and in the group without ACO averaged 2.75 ± 0.41 mm. Anterior chamber depth (ACD) averaged 3.13 ± 0.43 mm in the ACO group and 3.28 ± 0.40 mm in the ACO-free group. In AD and ACD statistically significant difference was found (p:0.021 and p:0.010, respectively). In the distribution of comorbidities in the patients, 16 patients in the group with ACO (8.9%) had rheumatologic disease. In the non-ACO group, 2 patients (1.8%) had rheumatologic disease. The frequency of rheumatologic diseases (p=0.014) was significant. In patients in AKO developed group, primary open angle glaucoma (POAG) was detected in 11 patients (6.1%) and in 18 patients (15.9%) in the AKO non-development group. In AKO non-developed group primary open-angle glaucoma was significantly more common in comparison with the group that developed primary open-angle glaucoma (p=0.006). In the xi ROC analysis with the continuous parameters of the study, there was not found a statistically significant correlation between the development of the posterior capsule opacity and age, IOL power, AXL, CCT, LT and WTW, whereas a significant correlation was found between AD and ACD. Conclusion: ACO is one of the most common causes of decreased vision in the postoperative period. AKO, although there is a treatment, because of causing vision loss in the patient, costly diagnosis and treatment process and possibility of the treatment method's leading to complications, is an undesirable side effect. In our study, we investigated the risk factors of ACO. We found a significant association between AD, low ACD, concomitant rheumatologic disease and the occurrence of ACO. As a result, eyes with AD, low ACD and comorbid disease, especially rheumatologic disease, have a higher risk of developing ACO after surgery. These patients need to be shown more care in terms of development of ACO during and after follow-up surgery.