Vajinal akıntı örneklerinden izole edilen maya ve bakteriyel ajanların identifikasyonları
Identification of yeast and bacterial agent isolated from vaginal discharge samples
  1. Tez No: 79806
  2. Yazar: TİJEN NEMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Vaginal akıntı, clue hücre, maya hücresi.antifiıngal hassasiyet testleri. IV, Vaginal discharge, Clue cell, Yeast cell, antifungal susceptibility testing
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Vaginitislerin hızlı ve güvenilir tanısında kullanılabilecek yöntemleri ve vaginitis etkenlerini araştırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada artmış vaginal akıntı yakınması ile hekime başvuran toplam 316 hastadan elde edilen vaginal akıntı ve sürüntü örnekleri incelendi. Yaşları l8-62 arasında değişen hastalar 9 ayrı yaş grubunda değerlendirildi.33-37 yaş grubu 64 hasta (%20.2) ile en kalabalık grubu oluşturmakta idi. Örnekler bakteriyel vaginosis,mikotik vaginitis,non spesifik vaginitis,normal vaginal flora ve trichomoniasis açısından;Direkt taze preparat.gram boyama ve kültür yöntemleriyle araştırıldı. Gram boyama yöntemi ile 316 örneğin 42'sine (%13.3) bakteriyel vaginosis,65'ine (%20.5) mikotik vaginitis,97'sine (%30.7) non spesifik vaginitis, 110'una (%34.9) normal vaginal flora ve 2'sine trichomoniasis tanısı kondu. Kültür edilen 316 örnekten 38'inde (12.1) bakteriyel vaginosis, 65'inde (%20.5) mikotik vaginitis,89'unda (%28.2) çeşitli bakteriler, 102'sinde (%32.3) laktobasiller üretildi. Identifiye edilen 65 maya örneğinin antifüngallere hassasiyet deneyleri yapıldı.Azol grubu antifungal ilaçlara dirençli olan türlerin dikkate değer oranlarda arttığı saptandı. RIA kullanan kadınların mikotik vaginitise (% 70),bakteriyel vaginosise (%73) yakalanma riski,kullanmayanlara göre (% 14,27) daha fazla bulundu. Tedavide basan oranının antimikotik duyarlılık deneylerinin hemen yapılarak uygulanması ile artacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study designed for investigating fast and reliable methods in the diagnosis of vaginitis and microorganisms that play important roles in the aetiology of vaginitis. We examined vaginal discharge samples obtained from 316 women who suffer from increased vaginal discharge. Patients ages were between 18- 62. Patients were classified into 9 different age groups.The largest was 33-37 age group with 64 patients.( 20.2%). All samples were subjected to direct examination of fresh specimen,gram staining and culturing methods in order to determine bacterial vaginosis,mycotic vaginitis,non-spesific vaginitis and normal vaginal flora. Samples examined by gram staining method indicated that 42 of 316 (13.3%) specimens were of bacterial vaginosis, 65 (20.5%) mycotic vaginitis, 97 (30.7%) non-spesific vaginitis, 110 (34.9%) were of normal vaginal flora whereas 2 (0.6 %) were Trichomonas vaginalis. By culture method out of 316 samples, 38 (12.1%), Gardnerella vaginalis, 65 (20.5%) mycotic vaginitis, 89 (28.2%) different bacteria and 102 (32.3%) lactobacilli were found. Gram staining method of vaginal discharge samples is cheap, easy and reliable method in the diagnosis of bacterial vaginosis, mycotic vaginitis, non-spesific vaginitis and normal vaginal flora. It is concluded that gram staining method appears to be the best choice as a method for diagnose vaginitis routinely. The 65 identified yeast samples were subjected to susceptibility tests with antifungal drugs. It was determinated that the specimens resistant to the azole group medication increased in considerable rates. It was shown that the risk of contaminating mycotic vaginitis (70%) and bacterial vaginosis (73%) in women using RIA is more than those who do not use (14.27%). It is our opinion that the success rate in the therapy will be increased by performing the antimycotic susceptibility tests immediately.