Halıcı ve voleybolcuların N.medianus ileti hızlarının normal popülasyon ile karşılaştırılması
The Median nerve conduction volocity of carpet workers and volleyball players compared with normal population
- Tez No: 79811
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Volleyball, Carpet Workers, Median Nerve, EMG, Occupational
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Halıcı ve Voleybolcuların Nervous Medianus İleti Hızlarının Normal Popülasyon İte Karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı; el-bilek seviyesindeki aşın fiziksel aktivitenin, hareket sistemiyle, sinir sistemi arasındaki etkileşimi araştırmaktadır. Araştırmamız 14 ile 40 yaşlan arasında olup hah dokuyan 24 bayan ve 18 ile 27 yaşlan arasında olup voleybol oynayan 14 erkek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deneklerin n.medianus ileti hızlan EMG ile ölçülmüş, aynı yaş, sayı ve cinsiyette normal popülasyon ölçümleri alınıp bu iki kriter Mann Whitney U testi uygulanarak karşılaştınlmıştır. Sonuçta halıcılarla normal popülasyon arasında distal latans ve duysal aksiyon potansiyel latansında anlamlılık bulunurken, dirsek bilek ileti hızlarında anlamlılık bulunamamıştır (P =0.002 ve 0.0007). Voleybolcularla normal popülasyon arasında ise distal latans, duysal aksiyon potansiyel latansı ve dirsek- bilek ileti hızı açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır (P= 0.434 ve 0.250 ). Sonuç olarak, voleybolcuların el- bilek seviyesindeki fiziksel aktivitelerinin sinir sistemi üzerinde bir etkisine rastlanmazken, halıcıların el- bilek seviyesindeki fiziksel aktivitelerinin ise periferik sinir sistemi üzerine etkisi olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimden Voleybol, Halıcılar, Nervous Medianus, EMG, Meslek iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Median Nerve Conduction Velocity Of Carpet Workers And Volleyball Players Compared With Normal Population The purpose of this study was to describe work-related neuro-muscular abnormalities of the wrist in a group of the carpet workers and volleyball players Sensory and motor nerve conduction velocities in the wrist-to-finger and wrist-to- elbow segments and the istrubition of nerve conduction velocities in the median nerve were determined among 24 female carpet workers and 24 healty women (control) aged 14-40. The like measurements were determined among 14 male volleyball players and 14 controls aged 18-27. The nerve conduction velocity values in the carpet workers were significantly lower than those in the controls (P= 0.0002 and 0.0007). There was no statistically significant difference between the ratios of the median nerve conduction velocities in the volleyball players and controls (P= 0.434 and 0.250). These results indicated that repetitive hand movement affect to the median nerve conduction velocity.