Sosyal medya reklamlarından Instagram reklamlarının marka değeri üzerindeki etkisinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research for social media advertisements to determine the effect of Instagram ads on brand value
- Tez No: 798215
- Danışmanlar: PROF. DR. ULUN AKTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya reklamları, reklam değeri, Instagram reklamları, marka değeri, Social media advertisements, Instagram advertisements, advertisement value
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sosyal medya reklamlarından Instagram reklamlarının, tüketici temelli marka değeri üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Bu doğrultuda, algılanan reklam değeri belirleyicilerinin (bilgilendiricilik, eğlendiricilik, güvenilirlik, rahatsız edicilik ve reklam değeri) tüketici temelli marka değeri üzerindeki (marka çağrışımları ve farkındalığı ile algılanan kalite ve marka sadakati) etkisi araştırılmaktadır. İnternetin yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesi ile insanların birbirleriyle iletişim kurduğu ve etkileşimde olduğu platformlar artmıştır. İnsanlık tarihindeki bu değişim dalgası pazarlama alanında da dönüşümlere yol açmış; dijital teknolojiden yararlanarak rekabet gücünü arttırmak isteyen işletmeler ve markalar için de yeni bir yol haritası ve iş yapma şekli oluşturmuştur. Sosyal medya reklamları ile potansiyel müşterilerine doğru yer ve doğru zamanda ulaşabilen işletmeler, yatırımlarının geri dönüşünü daha etkin biçimde alabiliyorlar. Sosyal medya reklamlarının gittikçe önem kazanması, kolay uygulanabilirliği ve yaygınlığı göz önüne alınarak, çalışmada, algılanan reklam değerinin marka değeri üzerindeki etkisi Instagram platformu çerçevesinde incelenmiştir. Diğer taraftan, marka değeri kavramının önemi daha da artmaktadır zira sürdürülebilirlik ve rekabet üstünlüğü için ciddi avantajlar sağlar. Günümüzdeki zorlu piyasa şartlarında, işletmelerin sahip oldukları yüksek marka değeri onlara, daha derin müşteri sadakati, daha iyi karlılık, daha iyi performans algısı, krizlerle daha kolay başa çıkabilme kabiliyeti, daha az kırılganlık gibi birçok noktada yardımcı olabilmektedir. Bu doğrultuda Instagram reklamlarının algılanan değerinin marka değerine nasıl etki ettiği de yapılan çalışmaların verimliliği ve olumlu geri dönüşü için oldukça değerlidir. Araştırmada, reklam değerini ölçmek için Ducoffe (1995) tarafından geliştirilen ölçek; tüketici temelli marka değerini ölçmek için ise, günümüzde de kapsamlı bir şekilde uygulanan, David Aaker tarafından oluşturulan (1996) çalışmadan yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında online anket kullanılmış ve 268 kişiden alınan yanıtlar değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonrasında ortaya atılan hipotezlerin tümü kabul edilmiştir. Çalışmanın literatüre bir katkı sunması ve elde edilen sonuçların, sosyal medya reklamları alanında çalışanlara yarar sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of the study is to determine the effect of Instagram ads, which seems one of the significant social media ads, on consumer-based brand equity. Accordingly, the effect of perceived advertising value determinants (informativeness entertainment, credibility irritation and advertisment value) on consumer-based brand equity (perceived quality- brand loyalty and brand recall and awareness) are analyzed In this new age, with the spread of the Internet and the development of technology, the platforms where people communicate and interact with each other have increased. This wave of change in the history of humanity has also led to transformations in marketing area; It has also created a new roadmap and way of doing business for businesses and brands that want to increase their competitiveness by making use of digital technology. In addition to this, the importance of the concept of brand equity is increasing because it provides serious advantages for sustainability and competitiveness. In today's challenging market conditions, the high level of brand equity of businesses can help them in many ways such as deeper customer loyalty, better profitability, better performance perception, ability to cope with crises more easily, less vulnerability etc. In this direction, how the perceived value of Instagram ads affects the brand equity is also very valuable to make the most efficient investement to the social media ads. In the research, the scale improved by Ducoffe (1995) to evaluate the advertising value and, the study created by David Aaker (1996) in order to measure consumer-based brand equity, were used. As part of the research, an online questionnaire was used and the answers from 268 people were evaluated. After the analyzes, all hypotheses are accepted. It is aimed that the study will contribute to the literature and the results gathered will benefit those who work in the field of social media advertisements. After the analysis, all the hypotheses are accepted