Tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda algılanan stres ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki
The relationship between perceived stress and resilience in patients with thyroid dysfunction
- Tez No: 798270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN AKBAŞ GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Psikolojik Dayanıklılık, Tiroid Fonksiyon Bozukluğu, Perceived Stress, Psychological Resilience, Thyroid Dysfunction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada tiroid fonksiyon bozukluğu saptanan hastaların algılanan stres ve psikolojik dayanıklılık düzeyini ve aralarındaki ilişkiyi saptamak, bunları etkileyen faktörleri belirlemek ve buna yönelik öneriler geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 01.09.2022-30.11.2022 tarihleri arasında Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniği'ne, İç Hastalıkları Polikliniği'ne ve Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran tiroid fonksiyon bozukluğu olan ve olmayan bireylerden oluşmaktadır. Çalışmada katılımcılara; sosyodemografik form, Connor-Davidson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (CD-RISC) ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ-14) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya 25 aşikâr hipotiroidi, 38 subklinik hipotiroidi, 29 aşikâr hipertiroidi ve 38 subklinik hipertiroidi olmak üzere dört vaka grubu, 43 kontrol grubu olmak üzere toplamda 173 katılımcı dahil edilmiştir. Aşikâr hipotiroidili hastalarda ASÖ-14 puan ortalamaları daha yüksekti ve CD-RISC ölçeği puan ortalamaları daha düşüktü (p0,05). Diğer gruplar ile arasında negatif bir ilişki saptandı (p0,05). Sonuç: Otoantikor pozitifliği saptanan hipotiroidi tanılı hastaların algılanan stres düzeyi daha yüksekti. Bu hastalara yönelik stresi azaltmaya yönelik destek programlarının geliştirilmesi önemlidir. Aynı zamanda hipotiroidi tanılı hastaların psikolojik dayanıklılık düzeyi daha düşüktü. Bu nedenle bu hastalara yönelik verilecek olan psikolojik dayanıklılığı arttırıcı eğitim programları önem arz eder.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the perceived stress and psychological resilience level of patients with thyroid dysfunction and the relationship between them, to determine the factors affecting them and to develop recommendations for this. Materials and Methods: It consists of individuals with and without thyroid dysfunction, who applied to Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital between 01.09.2022 and 30.11.2022, Endocrine and Metabolic Diseases outpatient clinic, Internal Medicine outpatient clinic and Family Medicine outpatient clinic. A sociodemographic form, Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and Perceived Stress Scale (PSS-14) were applied to the participants in the study. Results: A total of 173 participants, including 25 overt hypothyroidism, 38 subclinical hypothyroidism, 29 overt hyperthyroidism and 38 subclinical hyperthyroidism, and 43 control groups, were included in the study. In patients with overt hypothyroidism, the mean PSS-14 scale scores were higher and the mean CD-RISC scale scores were lower (p0.05). A negative correlation was found between the other groups (p0.05). Conclusion: Patients with hypothyroidism who were found to be positive for autoantibodies had a higher perceived stress level. It is important to develop support programs to reduce stress for these patients. At the same time, the psychological resilience level of patients with hypothyroidism was lower. For this reason, it is important to provide these patients with training programs to increase psychological resilience.