Kapadokya bölgesine gelen ziyaretçilerin imaj algılarının Zaltman Metafor Çıkarım Tekniği (ZMET) aracılığıyla incelenmesi
Investigation of image perceptions of visitors to Cappadocia region by using Zaltman Metaphor Elicitation Technique (ZMET)
  1. Tez No: 798360
  2. Yazar: ENES YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Metafor, Destinasyon İmajı, ZMET, Kapadokya Bölgesi, Metaphor, Destination Image, ZMET, Cappadocia Region
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kapadokya Bölgesini ziyaret eden kişilerin, bölgeye ilişkin imaj süreçlerinin değerlendirilmesi ve ziyaretçilerin seyahat deneyimi sonuçları ile bu sonuçların seyahat motivasyonları, bilişsel süreçleri, duygu ve düşünceleri ile imaj süreçleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu bağlamda nitel araştırma yöntemleri kapsamında ele alınan projektif teknikler içerisinde değerlendirilen Zaltman Bilinçaltı Metafor Çıkarım Tekniği (ZMET) araştırma yöntemi olarak seçilmiştir. ZMET, herhangi bir konu hakkındaki düşünceleri ve duyguları temsil eden metaforları ortaya çıkarmak ve incelemek için tüketiciler tarafından toplanan ve/veya üretilen görsel görüntüleri kullanan bir tekniktir. Dolayısıyla çalışma kapsamında bölgeyi ziyaret eden yerli turistlerle derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme kullanılmıştır. Bu kapsamda bölgeyi ziyaret eden 15 kişi ile görüşme yapılmıştır. Kişilerden bölge ile ilgili duygu ve düşüncelerini temsil ettiğini düşünen metaforik görseller getirmeleri istenmiştir. Getirilen görseller, Zaltman Bilinçaltı Metafor Çıkarım Tekniği aşamaları göz önünde bulundurularak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda bölgeye yönelik bilişsel ve duygusal imaj faktörlerini içeren 110 adet metaforik görsel elde edilmiştir. Bu görseller içerisinde en fazla tekrar eden bilişsel imaj faktörleri, özgün (benzersiz), çok yönlü, doğal güzellik/manzaralı ve bilgi artırma fırsatına sahiplik olarak gözlemlenmiştir. En fazla tekrar edilen duygusal imaj faktörleri ise mutlu, huzurlu, heyecanlı, yorucu ve keyifli olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to evaluate the image processes of the people visiting Cappadocia Region in relation to the region and investigate the travel experience outcomes of the visitors and the relationship between such outcomes and travel motivations, cognitive processes, emotions and thoughts and image processes. In that context, Zaltman Metaphor Elicitation Technique (ZMET), which is considered among projective techniques discussed within the scope of qualitative research methods, was selected as research method. ZMET is a technique which uses visual images collected and/or produced by the consumers for revealing and examining the metaphors representing thoughts and emotions on any subject. Therefore, in-depth interviews were conducted with local tourists visiting the region within the scope of the study. Purposeful sampling, which is one of the non-random sampling methods, was used in the study. In that scope, 15 people who visited the region were interviewed. Those people were asked to bring metaphoric images they think that represent their emotions and thoughts about the region. Images that were brought were analysed in accordance with stages of Zaltman Metaphor Elicitation Technique. As a result of the study, 110 metaphoric images containing cognitive and emotional image factors about the region were obtained. The most repeating cognitive image factors among those images were observed as original (unique), multidirectional, natural beauty/scenery and having opportunity to increase knowledge. Most repeating emotional image factors were found out as happy, peaceful, exciting, exhausting and joyful.