Enfal ve Tevbe Surelerindeki kıraat farklılıkları ve tefsire etkisi
Enfal and Tevbe Surahs in terms of differences in reading (Kiraat) and commentary (Tafsir)
- Tez No: 798497
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, kıraat, tefsir, rivâyet, farklılık, anlam, etki, Quran, recitation (qiraat), tafsir, narration, difference, meaning, effect
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, kıraat farklılıkları bağlamında enfâl ve tevbe sürelerinin tefsiri ve bazı kıraat farklılıkları tahlil edilerek kıraat ilmi yönünden anlam değişikliği ve tefsire etkisi araştırılmaktadır. Araştırmamız giriş, iki bölüm ve bir sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın teması, içeriği, genel olarak İslami ilimlerde ve özel olarak da kıraat ilmi yönünden önemi ve yöntemi konusunda malumat sunulmaktadır. Birinci bölümde; kıraat ilmi ve kıraat kavramları üzerinde durularak bu ilmin konusu, amacı ve faydası anlatılacaktır. Sonra tarihi sürece geçilerek kıraatlerin ortaya çıkışı, yaygınlaşması, gelişmesi ve sınıflandırılmasından bahsedilecektir. Ardından kıraat imamları ve râvileri ile ilgili bilgiler verilip kıraat tefsir münasebeti, kıraatte usûl konusu enfal ve tevbe sürelerinden örneklerle açıklanarak ferşu'l-huruf tefsir münasebeti ile birinci bölüm tamamlanacaktır. İkinci bölümde; enfal ve tevbe süreleri hakkındaki genel bilgilere yer verilerek sırasıyla her iki sürede yer alan kıraat farklılıklarından ferşu'l-huruf üzerinde durularak tefsire etkileri ortaya konacaktır. Elde ettiğimiz verileri dikkate alarak değerlendirmemizi yaptığımız sonuç bölümüyle çalışmamız tamamlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the interpretation of the Anfal and Tawba Surahs in the context of the differences in the qiraat and some differences in the qiraat are analyzed and the change in meaning and its effect on tafsir in terms of the science of qiraat are examined. Our research consists of an introduction, two parts and a conclusion. In the introductory section, information about the theme of the research, its content, its importance and method in terms of Islamic sciences in general and the science of Qıraat in particular is presented. In the first chapter; The science and the concepts of qiraat will be emphasized and the subject, purpose and benefit of this science will be explained. Afterwards, the historical process will be evaluated and the appearance, spread, development and classification of qiraats will be mentioned. Then, information about the imams and ravis of the qiraat will be given, the relationship between qiraat and tafsir and the subject of the procedure in the qiraat will be explained with examples from the Anfal and Tawba Surahs, and the first part will be completed with the relationship of farshu'l-huruf and tafsir. In the second part; General information about the surahs Anfal and Tawba will be included and the effects of this on tafsir will be explained by emphasizing ferşu'l-huruf from the differences in the verses in both surahs respectively. Our work will be completed with the conclusion section where we evaluate the data we have obtained.