Enfâl-Tevbe sûrelerindeki Kırâat-ı Aşere farklılıkları ve bunların anlama etkisi
Qiraat Ashara differences between al-Anfal - al-Tawbah surahs and their effects in the meaning
- Tez No: 636127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Enfâl, Tevbe, Kırâat, Kırâat Farklılıkları, Anlam, Al-Anfal, Al-Tawbah, Reading (qiraat), Reading Differences, Meaning
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma, Enfâl ve Tevbe sûrelerindeki kırâat-ı aşere farklılıklarını ve bunların anlama etkisini ele almıştır. Çalışma, iki bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümde önce kırâat ilmiyle ilgili temel bilgilere yer verilmiştir. Bu anlamda kırâat ilminin tarihsel gelişimi, kırâat imamları, kırâat çeşitleri ve yedi harf meselesinin kırâat farklılıkları ile bağlantısı gibi konular izah edilmiştir. Ardından Enfâl ve Tevbe sûreleri hakkında tanıtıcı bilgiler verilmiş ve bu sûrelerinin birbiriyle bağlantısına temas edilmiştir. Birinci bölümde çoğunlukla bu iki sûredeki kırâat farklılıkları incelenmiştir. Bu etütte kırâat farklılıkları sarf, nahiv ve fonetik farklılıklar gibi çeşitli başlıklar altında ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde kırâat farklılıklarının fıkıh ve tefsir ile olan münasebetine temas edilmiştir. Sonrasında Enfâl ve Tevbe sûrelerindeki kırâat ihtilaflarının anlama etki ve katkısı araştırılmıştır. Bu bağlamda kırâat farklılıklarının bir kısmının anlama etki etmediği, bir kısmının ise anlama etki ettiği ve katkı sunduğu tespit edilmiştir. Bu farklılıkların anlama etkisi ele alınırken ayetleri çeşitli yönlerden inceleyen kırâat, tefsir ve dil bilimi alanındaki eserlerden istifade edilmiştir. Yapılan tespitler ilgili başlıklarla sunulmuştur. Sonuç kısmında değerlendirmeler dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The reading (al-qiraat) differences of Surat al-Anfal and al-Tawbah and the influence of these differences to the meaning will be discussed in this study. The study has two parts. In the first part, some basic information had been given about the science of reading (ilm al-qiraat). In this sense, the historical development of the science of reading, the founders of qiraat, the types of qiraat and the connection of seven letters with reading differences had been explained. Some introductory information had been given about Surat al-Anfal and Surat al-Tawbah and had been mentioned about the connection between these sura(h)s. The reading differences between these two sura(h)s had been discussed in the most of the first part. The reading differences had been analyzed under the title of grammar (sarf), syntax (nahīv), phonetics in this review. In the second part of the study, the relation of the reading differences with Islamic jurisprudence (fiqh) and tafsir had been analyzed. Later on, the influence and contribution of the controversies on the readings in Surat al-Anfal and al-Tawbah to the meaning had been discussed. Some of the reading differences have an influence on the meaning, some don't have. As the influence of these differences to the meaning were discussed, the works on the readings (qiraat), exegesis and linguistics which examines the verses from different perspectives had been benefited. The points had been offered in the related titles. The evaluations had been declared in the final.