Distopyalarda toplumun geleceği
The future of society in dystopias
- Tez No: 798550
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Distopya, Gözetim, Propaganda, Denetim, Dystopia, Surveillance, Propaganda, Audit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bir kurmaca içerisinde de olsa distopyaları, toplumsal ve gündelik gerçekliğin hem şimdisini hem de geleceğini anlamada işlevsel metinler olarak varsaymak mümkündür. Böyle bir varsayımdan hareketle ele alınan bu çalışmanın temel araştırma problemi“distopyalarda nasıl bir toplum ve gelecek tahayyül edilmektedir?”sorusu etrafında şekillenmiştir. Amacımız, farklı içeriklere sahip distopya eserlerinde nasıl bir toplum tahayyül edildiğini; günümüz toplumlarının gerçekliğini anlama ve açıklamada işlevsel olabilecek bir tarzda anlamak ve açıklamaktır. Bu amaçla, distopya türünde seçilen beş eser, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni çerçevesinde incelemiş; öne çıkan toplumsal temalar, kurumlar, bu kurumların yapı ve işleyişi, birbirleriyle ilişkisi; tahayyül edilen toplumsal ve gündelik hayat sosyolojik bir perspektifle betimlenmiştir. Veriler döküman incelemesi yoluyla toplanmış ve betimsel içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analiz sonucunda, bu eserlerde öne çıkan toplumsal tahayyülün günümüz toplumlarının sosyal gerçeklik dünyasında“gözetim”,“propaganda”,“sınıf yapısı”,“toplumsal kurumlar”vb. temalar çerçevesinde izdüşümlerinin olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Even if it is within a fiction, dystopias can be functional texts in understanding both the present and future of societal and everyday reality. Based on this assumption, the main research problem of this study is shaped around the question of“what kind of society and future are imagined in dystopias?”. Our aim is to understand and explain in a functional way how society is imagined in dystopia works with different contents, and how this can help us understand the reality of contemporary societies. To this end, five works selected from the dystopia genre were examined within the framework of the case study pattern using qualitative research methods; prominent societal themes, institutions, their structure and operation, and their relationship with each other were described sociologically. The data were collected through document review and subjected to descriptive content analysis. As a result of the analysis, it was revealed that the prominent societal imagination in these works reflects the themes of“surveillance,”“propaganda,”“class structure,”“social institutions”etc. in the social reality of contemporary societies.