Kur'ân'da müjdeleme üslûbu ve tahlili
The heralding style and analysis in the Quran
- Tez No: 798551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BETÜL ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Tebşir, Müjde, Terğib, The Qur'an, Tafsir, Tabsheer, Good News, Terghib
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışmamızın giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntem ve kaynakları ile Kur'ân'ın müjdeleme üslubu hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde müjde kavramının semantik analizi yapılarak anlam alanı incelenmiştir. İkinci bölümde ise Kur'ân'a göre müjdelenenler ve müjdelenme yönleri ele alınmıştır. Bu bölüm adı altında bireysel olarak müjdeye muhatap olanlar, ahlâki özellikleri sebebi ile müjdelenenler, olumsuz mana da müjdeyle karşılaşanlar ayrıntılı bir şekilde ele alınarak tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise Kur'ân-ı Kerim'in farklı konularda yapmış olduğu müjdelemeler tek tek incelenmiştir. Belirtilen tüm bu bölümler, yirmi bir başlık altında müjde manası ihtiva eden çok sayıdaki ayet-i kerime ışığında tahlil edilmiştir. Başta klasik ve modern tefsir kaynakları olmak üzere çok çeşitli alanlardaki eserlerden faydalanılarak Kur'ân-ı Kerim'in müjdeleme üslubu incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the introduction part, brief information is given about the subject, purpose, method and sources of the research and the style of conveying the glad tidings of the Qur'an. In the first part, the semantic analysis of the concept of the good news was carried out and the meaning field was examined. In the second part, those who are given good news according to the Qur'an and the aspects of good news are discussed. Under the name of this section, those who are individually addressed to the good news, those who are heralded because of their moral characteristics, and those who encounter the good news in a negative sense have been analyzed in detail. In the third part, the good news of the Qur'an has made on different subjects are examined one by one. All these sections mentioned have been analyzed in the light of a large number of verses containing the meaning of the good news under twenty-one headings. It has been tried to examine the manner of giving glad tidings of the Qur'an by making use of works in a wide variety of fields, especially classical and modern tafsir sources.