Keşan'ın kuruluşu, gelişmesi ve kentsel fonksiyonları
Establishment, development and functions of Keşan
- Tez No: 798701
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Keşan, Coğrafya, Kentleşme, Ekonomik Fonksiyonlar, Keşan, Geography, Urbanization, Economic Functions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
“Keşan'ın Kuruluşu, Gelişmesi ve Kentsel Fonksiyonları”başlığını taşıyan bu çalışma bir yüksek lisans tezidir. Keşan'ın kentsel fonksiyonlarının gelişimi, istihdama etkileri ve bunlara bağlı olarak gerçekleşen kentleşme süreci ele alınmıştır. Yerleşmenin tarihî gelişimi incelenmiş, günümüz şartlarına bağlı olarak gelecekteki durumu üzerinde önerilerde bulunulmuştur. Keşan, Marmara Bölgesi'nin Ergene Bölümü'nün güneyinde, Neotektonik dönemde şekillenmiş ve Kuvaterner'de son halini almış olan Koru Dağları'nın kuzeybatı kesiminde, 50-150 m. yükselti basamakları arasında kurulmuştur. Çevresindeki en önemli yükselti, kentin güneydoğusunda 400 metreye ulaşan Koru Dağları'dır. Ege Denizi'ne uzaklığı 25 km. olan Keşan'ın yıllık ortalama sıcaklığı 14°C iken yıllık yağış miktarı ise 600 mm. civarıdır. Keşan'ın bu iklim şartları ile yarı nemli iklim özellikleri gösteren bir sahada bulunduğu söylenebilir. Keşan'ın 4 km. güneybatısında, yerleşme tarihi Bronz Çağına (M.Ö. 3000) kadar uzanan bir höyük yerleşmesi tespit edilmiştir. Tarihî kaynaklara göre Roma döneminde de yerleşmeye sahne olan Keşan'da günümüze ulaşabilen eserler ise Osmanlı dönemine aittir. Keşan Osmanlı döneminde tarım ve ticaret faaliyetleri ile bir kent niteliği kazanmıştır. Cumhuriyet Dönemi'nde ilk defa yapılan 1927 sayımında nüfusu 4934 olan Keşan, çevreden aldığı göçle 1955 yılında 10000 nüfus sınırını aşmıştır. Keşan ulaşım ile birlikte tarım, yönetim, ticaret, güvenlik hizmetleri ve sanayi fonksiyonları sayesinde gelişmiş, nüfusu 2007 yılında 50000'i aşmış, 2020 yılında 61028'e ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
“This study, named ”The Foundation, Development and Urban Functions of Keşan " is a Master's thesis. The development of Keşan's urban functions, its effects on employment and the urbanization process that occurs accordingly are studied. The historical development of settlement is analyzed, suggestions are made on its future situation according to today's conditions. Keşan is shaped in the south of Marmara Region's Ergene district, in Neotectonic period and has been founded between 50-150 m. elevation in the northwestern side of the Koru Mountains which took its final form in Quaternary. The most important elevation around it is the Koru Mountains reaching 400 m. in the southeast of the city. While the average temperature of Keşan – the distance of which is 25 km. to the Aegean Sea- is 14 degrees Celsius, its rainfall is around 600 mm. per square. It can be said that with these conditions Keşan is situated in an area that shows half humid climate characteristics. Four km. southwest of Keşan has been found a tumulus settlement, dating back to Bronze Age (3000 B.C.). The artifacts in the city- which witnessed settlement even during Roman times- belong to Ottoman period. Keşan gained urban characteristics in Ottoman times with agriculture and trade. Keşan, the population of which was 4934 during the first census carried in 1927, reached over 10000 in 1955 with immigration from around. Keşan has developed due to agriculture, administration, trade, security services and industry along with transportation and its population has reached over 50000 in the 2007 and 61028 in the 2020.