Fabrika çalışanlarında bilişsel fonksiyon ile iş tatmini ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship of cognitive function with job satisfaction and SLEEP quality in factory workers
- Tez No: 798704
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİRHAN ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Bilişsel fonksiyonlar, İş tatmini, Uyku kalitesi, Cognitive functions, Job satisfaction, Sleep quality
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Literatürde bilişsel fonksiyonların değerlendirildiği çalışmalarda genellikle bilişsel fonksiyon ile uyku kalitesi veya iş tatmini arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı 30 yaş ve üstü fabrika çalışanlarında bilişsel fonksiyonlar ile iş tatmini ve uyku kalitesi arasındaki ilişkileri belirlemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya rüzgar türbini üreten bir fabrikada çalışan 30 fabrika çalışanı dahil edildi. Bireylerin demografik bilgileri (yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi) kaydedildi. Bilişsel işlevler CogniFit'in Genel Bilişsel Değerlendirmesi (GEBİD) ile, iş tatmini (genel iş tatmini, içsel iş tatmini ve dışsal iş tatmini) Minnesota İş Tatmini Ölçeği (MİTÖ) ile, uyku kalitesi ise Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile değerlendirildi. GEBİD ve MİTÖ'den elde edilen yüksek puanlar sırasıyla yüksek bilişsel işlev ve yüksek iş tatminini gösterirken, PUKİ'den alınan yüksek puanlar daha düşük uyku kalitesini göstermektedir. BULGULAR: Fabrika çalışanlarının yaş ortalaması 35,3±5,18 yıl ve vücut kitle indeksi 26,5±3,63 kg/m2 idi. Minnesota içsel iş tatmini ile CogniFit GEBİD arasında orta düzeyde anlamlı korelasyon gözlemlendi (r=0,513, p=0,004). Minnesota içsel iş tatmini ile CogniFit GEBİD bellek arasında anlamlı orta düzey korelasyon gözlemlendi (r=0,531, p=0,003). Minnesota içsel iş tatmini ile CogniFit GEBİD koordinasyon arasında anlamlı düşük düzey korelasyon gözlemlendi (r=0,369, p=0,045). Minnesota içsel iş tatmini ile CogniFit GEBİD algı arasında anlamlı orta düzey korelasyon gözlemlendi (r=0,524, p=0,003). PUKİ uyku kalitesi ile CogniFit GEBİD (r=0,089, p=0,639) ve CogniFit GEBİD alt parametreleri arasında herhangi bir ilişki saptanmadı (p>0,05). SONUÇ: Bu çalışmanın sonuçlarına göre fabrika çalışanlarının bilişsel olarak iyi bir bellek, koordinasyon, algıya ve yüksek genel bilişsel fonksiyona sahip olmaları iş tatminleri arttırabilir. Fabrika çalışanlarının genel bilişsel fonksiyonları ile uyku kaliteleri arasında herhangi bir ilişki yoktu.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Studies evaluating cognitive functions in the literature generally examined the relationship between cognitive function and sleep quality or job satisfaction. The aim of this study is to determine the relationship between cognitive functions, job satisfaction and sleep quality in factory workers aged 30 and over. MATERIALS AND METHODS: This study included 30 factory employees working in a factory producing wind turbines. Demographic information (age, gender and body mass index) of the individuals were recorded. Cognitive functions were assessed with CogniFit General Cognitive Assessment (GECOA), job satisfaction (general job satisfaction, internal job satisfaction, and external job satisfaction) with the Minnesota Job Satisfaction Scale (MJSS), and sleep quality with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). High scores from GEBID and MJSS indicate high cognitive function and high job satisfaction, respectively, while high scores from PUKI indicate lower sleep quality. RESULT: The mean age of the factory workers was 35.3±5.18 years and their body mass index was 26.5±3.63 kg/m2. A moderately significant correlation was observed between Minnesota internal job satisfaction and CogniFit GECOA (r=0.513, p=0.004). A significant moderate correlation was observed between Minnesota internal job satisfaction and CogniFit GECOA memory (r=0.531, p=0.003). A significant low-level correlation was observed between Minnesota internal job satisfaction and CogniFit GECOA coordination (r=0.369, p=0.045). A significant moderate correlation was observed between Minnesota internal job satisfaction and CogniFit GECOA perception (r=0.524, p=0.003). No correlation was found between PSQI sleep quality and CogniFit GECOA (r=0.089, p=0.639) and CogniFit GECOA sub-parameters (p>0.05). CONCLUSION: According to the results of this study, the fact that factory workers have good memory, coordination, perception and high general cognitive function can increase their job satisfaction. There was no relationship between the general cognitive functions of factory workers and their sleep quality.