Nizâmî-yi Gencevi'nin İkbâlnâme adlı mesnevisinin incelenmesi
An examination on the mathnawi of Nezami Gancavi's Eghbalnama
  1. Tez No: 798703
  2. Yazar: SAMRA AMANİ GALEHLOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkbâlnâme, İskendernâme, İskender, Nizamî-yi Gencevî, Eghbalnama, Eskandarnamah, Eskandar, Nezami Ganjavi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında İskender ve İskendernâmeler hakkında bilgilerden sonra hikâyenin Doğu ve Batı edebiyatında ortaya çıkışı ele alınmıştır. İskender ve Zülkarneyn'nin edebî eserlerdeki karşılaştırılması yapılarak Arap, Fars ve Türk edebiyatındaki kaleme alınan belli başlı İskendernâmeler tanıtılmıştır. Birinci bölümde; mesnevi şairleri arasında önemli bir yer tutan ve adı Hamse ile özdeşleşen Nizamî-yi Gencevî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği ile ilgili bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde; çalışmanın ana konusunu oluşturan, Nizamî-yi Gencevî'nin İskendernâme mesnevisinin ikinci kitabı olan İkbâlnâme adlı eseri ele alınıp incelenmiş ve konuya ilişkin örneklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; yine örnekleriyle beraber dinî unsurlar, olağanüstü mitolojik kahramanlar, sosyal hayat, ülkeler, tabiat, eğlence hayatı gibi konularda ele alınmıştır. Bu çalışma, tarihsel ve edebi bir kişilik kazanmış İskender'in şahsiyeti hakkında Nizamî'nin görüşlerini ortaya koyarken bu alanda çalışma yapan ve yapacak olan araştırmacılara küçük de olsa bir kaynak olacağını umuyorum.
Özet (Çeviri)
This research consists of an introduction and three parts. In the introduction, after the information about Iskender and Iskendernames, the emergence of the story in Eastern and Western literature is discussed. By comparing Iskender and Zulkarneyn in literary works, the main Iskendernames written in Arabic, Persian and Turkish literatures were introduced. In the first part; Information about the life, works and literary personality of Nizamî-yi Gencevî, who has an important place among the masnavi poets and whose name is identified with Hamse, is presented. In the second part; Nizamî-yi Gencevî's work named İkbâlnâme, which is the second book of İskendernâme masnavi, which is the main subject of the study, has been discussed and examined and examples related to the subject are given. In the third part; Again with examples, religious elements, extraordinary mythological heroes, social life, countries, nature, entertainment life are discussed it is thought that this work of mine will be an important source for those who work and will do studies in this field while presenting Nizamî's views on the personality of Alexander, who has gained a historical and literary personality.