Kurkuminin, paklitaksel ile ın vıtro kültürlenmiş sığır ovaryum kortikal şeritleri üzerine etkisi
Effect of curcumin on bovine ovarian cortical strips cultured in vitro with paclitaxel
- Tez No: 798705
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Paklitaksel (PTX), Kurkumin (CUR), MAPK, Akt, Paclitaxel (PTX), Curcumin (CUR), MAPK, Akt
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Artan kanser vakalarına karşın, erken teşhis ve tedavi sayesinde hayatta kalma oranının da artmasıyla birlikte kemoterapötik ajanların fertilite üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik çalışmalar artmıştır. Paklitaksel (PTX), birçok kanser türünde yaygın olarak kullanılan bir kemoterapötik ajandır ve hücre proliferasyonu ve apaptozunda önemli roller oynadığı bilinen protein kinaz b (PKB/Akt) ve mitojen ile aktive olan protein kinaz (MAPK) sinyal yolaklarının üst basamaklarını kontrol ettiği bilinmektedir. Doğal bir bileşik olan kurkuminin (CUR) ovaryum üzerindeki koruyucu etkileri ve çeşitli ilaç tedavileri ile ilgili olumlu etkileri literatürde gösterilmiştir. Bu bilgiler kapsamında, çalışmamızda ovaryum dokularında PTX'in ve CUR'nin Akt, p-Akt, MAPK ve p-MAPK ekspresyonları üzerindeki etkisini immünfloresan belirteçlerle görmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda bizlere kontrollü bir ortamda deney yapma imkânı veren ve hali hazırda kullanılan bir yöntem olan in vitro doku kültürünü kullandık. Altı adet düveden alınan ovaryum dokularından elde ettiğimiz kortikal şeritler, PTX ve kurkuminin etkisini görmeyi amaçladığımız 7 adet deney grubu (Kontrol, DMSO, PTX (0,1 µM), CUR1 µg/ml, CUR10 µg/ml, PTX+CUR 1 µg/ml, PTX+CUR 10µg/ml) oluşturularak 6 gün boyunca doku kültürüne alınmıştır. Sonuçlar ImageJ yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Gruplarımızın hiçbirinde kontrol ve DMSO grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. PTX'in Akt ve p-Akt ekspresyonunu artırdığı, MAPK ekspresyonunu etkilemediği, p-MAPK ekspresyonunu ise azalttığı gözlemlenmiştir. CUR ile tedavi sonucunda ise; 1 µg/ml CUR'nin Akt ekspresyonunu kontrol grubu seviyesine getirdiğini, 10 µg/ml CUR uygulamasının ise Akt'yi yükselttiğini, MAPK eskpresyonunun ise her iki CUR dozunda da arttığını gözlemledik. p-Akt ve p-MAPK ekspresyonlarının ise her iki CUR dozunda da kontrol grubuna yaklaştığı görüldü. Sonuç: Çalışmamız sonucunda, CUR'nin PTX'in yarattığı folikül hasarı üzerinde önleyici olabileceğini fakat etki mekanizmasının anlaşılabilmesi için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Despite increasing cancer cases, studies on the negative effects by the help of chemotherapeutic agents on fertility have increased with the increase in survival rate thanks to early diagnosis and treatment. Paclitaxel(PTX) is a widely used chemotherapeutic agent in many cancer types and is known to control the upper steps of Akt and MAPK signaling pathways, which are known to play important roles in cell proliferation and apoptosis. The protective effects of curcumin (CUR), a natural compound, on the ovary and its positive effects on various drug treatments have been shown in the literature. Within the scope of this information, we aimed to see the expression of Akt, pAkt, MAPK and pMAPK PTX and CUR with immunofluorescent markers in our study. Method: In our study, we used in vitro tissue culture, which is a method that is currently used and allows us to the experiment in a controlled environment. Cortical strips obtained from ovarian tissues from six heifers were taken into tissue culture for 6 days by forming 7 experimental groups (Control, DMSO, PTX (0.1 µM), CUR1µg/ml, CUR10 µg/ml, PTX+CUR 1µg/ml, PTX+CUR 10µg/ml) in which we aimed to see the effect of PTX and CUR. Results were analyzed with the ImageJ software. Results: There was no significant difference between the control and DMSO groups in any of our groups. It has been observed that PTX increases Akt and p-Akt expression, does not effect MAPK expression, and decreases p-MAPK expression. As a result of treatment with CUR, we observed that 1 µg/ml CUR brought Akt expression to the level the control group, 10 µg/ml CUR increased it, and MAPK expression increased at both CUR doses. We observed that p-Akt and p-MAPK expressions approached the control group at both CUR doses. Conclusion: As a result of our study, we think that CUR may prevent follicle damage caused by PTX, but more detailed studies are needed to understand the mechanism of action.