Lokal ileri nazofarenks kanserinde indüksiyon kemoterapisi alan hastalar ile eşzamanlı kemoradyoterapi alan hastaların karşılaştırılması
Comparison of patients with locally advanced nasopharyngeal cancer receiving induction chemotherapy and those receiving concurrent chemoradiotherapy
  1. Tez No: 937987
  2. Yazar: NAZ ŞAHİN CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİKE GÖKÇEN DEMİRAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nazofarenks kanseri, indüksiyon kemoterapisi, eşzamanlı kemoradyoterapi, sağkalım, Nasopharyngeal carcinoma, induction chemotherapy, concurrent chemoradiotherapy, survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Nazofarenks kanseri, baş ve boyun bölgesinin nadir görülen ancak agresif seyirli malignitelerinden biridir. Lokal ileri evredeki hastalar için standart tedavi, eşzamanlı kemoradyoterapi (KRT) olup, son yıllarda indüksiyon kemoterapisi (İK) ile tedavi öncesi tümör yükünü azaltmanın sağkalım üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Bu çalışmada, lokal ileri nazofarenks kanseri tanısı almış ve tedavi görmüş hastalar arasında İK sonrası eşzamanlı KRT alanlarla yalnızca eş zamanlı KRT alan hastaların klinik sonuçları karşılaştırılmıştır. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada, iki grup arasında sağkalım oranları ve tedavi yanıtı değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, indüksiyon kemoterapisinin sağkalım avantajı sağlayıp sağlamadığına yönelik önemli veriler sunmaktadır. Bu çalışma, lokal ileri nazofarenks kanseri tedavisinde optimal yaklaşımın belirlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Pamukkale Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Kliniği'nde 2018-2023 tarihleri arasındaki lokal ileri nazofarenks kanseri tanısı ile takip edilmiş/edilmekte olan ve tedavisinde indüksiyon kemoterapisi alan hastalar ile eşzamanlı kemoradyoterapi alan 18 yaş ve üzeri 78 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar ile ilgili klinik ve laboratuvar veriler hasta dosyalarından ve hastane bilgi sisteminden geriye dönük olarak kaydedildi. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, klinik durumları, aldığı tedaviler ve sağkalım arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Lokal ileri nazofarenks karsinomu tanılı hastalardan ilk tedavi olarak sadece eşzamanlı KRT alan hastalarda İK+KRT alan hastalara göre 5 yıllık ve 10 yıllık genel sağkalım yüzdesi daha yüksek bulundu. Hastaların ilk aldığı tedavi grubunun genel sağkalım (OS) üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.028). iv Yine ilk tedavi olarak sadece eşzamanlı KRT alan hastalarda İK+KRT alan hastalara göre 5 yıllık ve 10 yıllık progresyonsuz sağkalım yüzdesi daha yüksek bulundu. Hastaların ilk aldığı tedavi grubunun progresyonsuz sağkalım üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.002). Çalışmamızda tanı yaşı, cinsiyet, sigara kullanımı, alkol kullanımı, BMI değeri, EBV, p16 durumu ve hastalık evresiyle OS ve PFS arasında anlamlı ilişkili bulunmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda lokal ileri nazofarenks karsinomu tanılı hastalarda ilk tedavi olarak eşzamanlı KRT'nin sağkalım üzerine etkisi anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur. Ancak çalışmamızda değerlendirilen hasta sayısı geniş bir örneklem oluşturmamaktadır. Literatürdeki farklı sonuçların nedenini ortaya koymak için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Nasopharyngeal carcinoma (NPC) is a rare but aggressive malignancy of the head and neck region. The standard treatment for patients with locally advanced disease is concurrent chemoradiotherapy (CCRT). However, in recent years, the impact of induction chemotherapy (IC) on reducing tumor burden before definitive treatment and its effect on survival outcomes has been widely investigated. This study compares the clinical outcomes of patients diagnosed with locally advanced NPC who received IC followed by CCRT with those who underwent CCRT alone. Conducted retrospectively, this study evaluates survival rates and treatment response between the two groups. The findings provide crucial data on whether induction chemotherapy offers a survival advantage. This study aims to contribute to the determination of the optimal therapeutic approach for locally advanced NPC. Materials and Methods: A total of 78 patients aged 18 years and older who were diagnosed with locally advanced nasopharyngeal carcinoma and followed up or undergoing treatment at the Pamukkale University Department of Medical Oncology between 2018 and 2023 were included in the study. The study population consisted of patients who received induction chemotherapy (IC) or concurrent chemoradiotherapy (CCRT) as part of their treatment. Clinical and laboratory data of the patients were retrospectively collected from medical records and the hospital information system. The relationship between patients' vi demographic characteristics, laboratory parameters, clinical status, treatments received, and survival outcomes was analyzed. Results: Among patients diagnosed with locally advanced nasopharyngeal carcinoma, those who received only concurrent chemoradiotherapy (CCRT) as initial treatment had higher 5-year and 10-year overall survival (OS) rates compared to those who received induction chemotherapy followed by CCRT (IC+CCRT). The effect of the initial treatment modality on OS was found to be statistically significant (p=0.028). Similarly, patients who received only CCRT as initial treatment had higher 5-year and 10-year progression-free survival (PFS) rates compared to those who received IC+CCRT. The effect of the initial treatment modality on PFS was also found to be statistically significant (p=0.002). In our study, no significant association was found between OS and PFS and factors such as age at diagnosis, gender, smoking status, alcohol consumption, BMI, Epstein-Barr virus (EBV) status, p16 status, and disease stage. Conclusion: In conclusion, our study found that concurrent chemoradiotherapy (CCRT) as the initial treatment had a significantly better impact on survival in patients diagnosed with locally advanced nasopharyngeal carcinoma. However, the number of patients evaluated in our study does not constitute a large sample size. Further studies with larger cohorts are needed to clarify the discrepancies observed in the literature.