International gold prices, gold reserves of central banks and debt stocks relationship: Analysis among G8 countries
Uluslararası altın fiyatları, merkez bankalarının altın rezervleri ve borç stoklarının ilişkisi: G8 ülkeleri arasındaki analizi
  1. Tez No: 798823
  2. Yazar: ERGÜN CANÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜYE TÜYSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Altın Fiyatları, Merkez Bankası Altın Rezervi Panel nedensellik analizi, Kamu Borç Stoğu, International Gold Prices, Gold Reserves of Central Banks, Panel Granger Causality Relationship, Public Debt Stock
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Altın, geçmişten günümüze sadece insanların değil aynı zamanda kuruluşların ve devletlerin servetlerini korumak için kullanılan bir emtiadır. Bu nedenle ülkeler sahip oldukları rezervlerin bir kısmını merkez bankaları aracılığı ile altın olarak saklamayı tercih ederler. Finansal makroekonomi düzeyinde ülkelerin en öncelikli hedefi sağlıklı bir ekonomik büyümeyi sürdürebilmektir. Ancak günümüzde gelişmiş ülkelerin ekonomilerine bakıldığında özellikle en güçlü ülkeler sınıfı olarak adlandırılan G8 ülkelerinin ekonomik büyüme oranına bakıldığında borçlukuk oranlarının çok yüksek olduğu görülmekte bu da ülkelerin risk düzeylerini arttırmaktadır. Bu nedenle bu ülkelerin altın rezervi taleplerinin uluslararası altın fiyatları ile bir nedensellik ilişkisi içerisinde olması beklenmektedir. Bu çalışmada bu sorudan hareketle ülkelerin kamu borç stoğu, uluslararası altın fiyatları ve ülkelerin altın rezervleri arasında nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Ülke örneklemi olarak G8 ülke grubuna ait 2008 - 2020 arası çeyreklik baz alınmıştır. Analiz yöntemi ekonometrik metodlardan faydalanılmış ve panel granger nedensellik analizi ile değişkenler arası ilişki incelenmiştir. Sonuç olarak ülkelerin borç stoğu ile uluslararası altın fiyatları arasında ve altın rezervleri ile borç stoğu arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Gold is a commodity that has been used to protect the wealth of not only people but also organizations and states from past to present. For this reason, countries prefer to keep some of their reserves as gold through their central banks. At the financial macroeconomic level, the primary goal of countries is to sustain a healthy economic growth. However, when the economies of developed countries are examined, especially when the economic growth rate of the G8 countries, which are called the strongest countries class, is examined, it is seen that the public debt ratio is very high, which increases the risk levels of the countries. Therefore, it is expected that the gold reserve demands of these countries will be in a causal relationship with international gold prices. In this study, the causality relationship between the public debt stock of countries, international gold prices and gold reserve of countries is investigated based on this question. The country sample is based on the quarter between 2008 and 2020 of the G8 country group. The analysis method has been utilized by econometric methods and the relationship between variables has been examined with panel granger causality analysis. As a result, a unidirectional causality relationship has been found between the debt stock of countries and international gold prices, and between gold reservoirs and debt stock.