17. yüzyıl Avrupa ressamlarının yağlı boya tekniğinde kullandığı pigmentler ve resim malzemeleri
Pigments and painting materials used by 17th century European oil painting technique
  1. Tez No: 798871
  2. Yazar: MEHDİ KHODAEİ
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pigment, Bağlayıcı, Rubens, Rembrandt, Restorasyon, Pigment, Binder, Rubens, Rembrandt, Restoration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bir sanatçı tarafından üretilmiş her eser, sanatçının sanatıyla ilgili yeterlilik düzeyi hakkında izleyicilere bilgi vermektedir. Resim sanatı içinde bu geçerli bir unsurdur. Bir tabloya baktığımızda, sanatçının kompozisyonunu ve bu kompozisyon çerçevesinde kullandığı imajları tartışamasak da ressamın teknik yeterliliğini örneğin perspektif bilgisinin düzeyini anlayabilmekteyiz. Başka bir örnek vermek gerekirse sanatçının renk kontrastı için kullandığı renkler dengeli kullanılarak bir ahenk yaratmış olduğu gözlemlenebilirken, renklerin içeriğindeki pigmentlerin yapısı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu örneklerden hareketle ressam için bir konudaki yüksek bilgi düzeyinin, başka bir konudaki eksik bilgisi sebebiyle etkinliğini kaybettiğini dolayısıyla yapıtın kalitesinin de bu sonuçtan etkilenerek değer kaybettiğini söylemek mümkündür. Resimlerdeki deformasyonun başlıca sebeplerinden biri armoni ve karşıtlığı oluşturan renklerin içeriğindeki pigmentlerin, renklerin kalıcılığı göz önünde bulundurulmadan bilgi eksikliğinden dolayı doğru kullanılamamış olmasındadır. Bu duruma karşın, dört yüz yıl önce pigment bilgisi ve kalıcılık göz önünde bulunarak boyanmış resimlerin, yirmi yıl önce boyanmış resimlerden daha yeni ve canlı durduğunu söylemek mümkündür. Resimde kalıcılık, renk ve parlaklık bir ressam için üzerinde önemle durulması gereken birincil konudur. Bir sanat eseri yaratma bilinciyle hareket eden her ressam, eserini zamanın tahribatından koruyabilmek ve kalıcılığını sürdürebilmek için denenmemiş ve bilgi sahibi olmadığı pigmentlere sahip boyalardan özellikle kaçınmalıdır. Sanatçı üzerinde çalıştığı eserinden iyi bir sonuç elde etmek arzusu duymaktadır. Sanatçının başarılı olup olamayacağı kullandığı malzemeye hakimiyetiyle ilişkilidir. Dolayısıyla bir ressam için de kullandığı malzeme bilgisinin eksik ya da yanlış olması, pigmentler, bağlayıcılar, boyalar ve verniklere dair yanlış kullanımları ressamı başarısız kılacaktır. Bahsedilen bu konuların önemi doğrultusunda bu tez, 17. yüzyıl Avrupa Resim Sanatında bugün tanıdığımız dört ünlü ressamın eserleri üzerinden analiz edilerek, sanat tarihi içinde kronolojik olarak inceleyerek malzeme bilgisinin değerinin kalıcılık açısından gerekliliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Each work produced by an artist informs the audience about the artist's level of proficiency in his or her art. This is a valid element in the art of painting. When we look at a painting, although we cannot discuss the composition of the artist and the images he uses within the framework of this composition, we can understand the artist's technical competence, for example, the level of perspective knowledge. To give another example, it can be observed that the artist has created a harmony by using the colors used for color contrast in a balanced way, while it can be understood that he has no knowledge of the structure and properties of the pigments in the colors. Based on these examples, it is possible to say that the artist's high level of knowledge on one subject loses its effectiveness due to his lack of knowledge on another subject, so the quality of the work is affected by this result and loses value. One of the main reasons for the deformation in the paintings is that the pigments in the colors that create harmony and contrast could not be used correctly due to lack of information without considering the permanence of the colors. Despite this situation, it is possible to say that the paintings painted four hundred years ago, considering the knowledge of pigment and permanence, look newer and more vivid than the paintings painted twenty years ago. Permanence in painting, color and brightness are the primary issues that should be emphasized for a painter. Every painter, who acts with the consciousness of creating a work of art, should especially avoid paints with untested and unknowledgeable pigments in order to protect his work from the destruction of time and maintain its permanence. The artist desires to achieve a good result from the work he is working on. Whether the artist can be successful or not is related to his mastery of the material he uses. Therefore, a painter's incomplete or incorrect material information, misuse of pigments, binders, paints and varnishes will make the painter unsuccessful. In line with the importance of these issues, this thesis has been analyzed through the works of four famous painters we know today in the 17th century European Painting Art, and the necessity of the value of material knowledge in terms of permanence has been examined by examining them chronologically in the history of art.