Türkiye'de ve yurt dışında Türkçe eğitim görmekte olan uluslararası öğrencilerin sağlık konulu atasözlerini ve özdeyişleri anlama düzeyleri üzerine bir inceleme: Sağlık Bilimleri Üniversitesi örneği
A study on comprehension levels of health-themed proverbs and maxims of international students studying Turkish in Turkey and abroad: The case of University of Health Sciences
- Tez No: 798882
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL VELİ NERİMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Turkish as a foreign language, International students, Health, Proverb, Maxim, Level of comprehension
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnsanlar var oldukları ilk dönemlerden beri zihinlerinde oluşturdukları düşünceleri ifade etme ve diğer canlılarla etkileşimde bulunma ihtiyacı duymuşlardır. Bunun sonucunda insanların önce ses, daha sonra semboller aracılığıyla iletişim kurmalarını sağlayan dil ortaya çıkmıştır. İnsanlar edindikleri tüm bilgi ve deneyimlerini birbirlerine ve yeni nesillere dil ile aktarmışlardır. Aktarılan bilginin kolay hatırlanır ve kalıcı olması için az ve öz anlatımla birlikte ritim ve ahenkten de yararlanmışlardır. Bunun en güzel örneği atasözleridir. Çağlar geçtikçe toplumlar sadece kendi içlerinde değil, dış dünya ile de etkileşim kurmaya başladılar. Bu durum başka dilleri öğrenme ihtiyacını doğurdu. Bu çalışmada, Türkçeyi (Türkiye Türkçesini) ikinci dil olarak öğrenen öğrencilerin bir toplumun en önemli söz varlıklarından olan atasözlerini ve bir toplumdan ziyade dünyaya mal olan özdeyişleri anlama düzeyleri değerlendirilmiştir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı Buhara İbni Sina Külliyesi, Somali Mogadişu Külliyesi, Sudan Nyala Külliyesi, Suriye Çobanbey Külliyesi ve İstanbul Hamidiye Külliyesi'nde Türkçe eğitim gören toplam 519 uluslararası öğrenciye sağlık konulu atasözlerinin ve özdeyişlerin esas alındığı 25 sorulu bir anket uygulanmıştır. Anketin her sorusu iki parçaya böldüğümüz ve eşleştirilmesini istediğimiz sağlık konulu atasözü veya özdeyişten oluşturulmuştur. Katılımcıların anketin sol kısmında sıralı olarak verilen parçayı sağ kısımda karışık olarak verilen maddelerden uygun olanıyla eşleştirmeleri gerekmektedir. Katılımcıların atasözleri ve özdeyişleri anlama düzeyleri ise puanla karşılanmıştır. Veriler SPSS 25 paket programı ile değerlendirilmiştir. Yorumladığımız ve tartıştığımız bulgular ışığında sağlık alanında eğitim görmekte olan uluslararası öğrencilerin Türkçe öğretimi kaynaklarında atasözleri ile özdeyişlere daha fazla yer verilmesi önerilmiştir. Anahtar kelime: Yabancı dil olarak Türkçe, Uluslararası öğrenciler, Sağlık, Atasözü, Özdeyiş, Anlama düzeyi.
Özet (Çeviri)
Humans need to express the ideas they have formed in their minds and interact with other living beings since the first periods of their existence. As a result of this, a language has emerged that allows people to communicate first through sound, then through symbols. People have transferred all the knowledge and experiences they have acquired to each other and to new generations through language. In order for the transmitted information to be easily remembered and permanent, they have also used rhythm and harmony along with a short and concise narration. The best example of this is proverbs. As the ages passed, societies began to interact not only within themselves, but also with the outside world. This situation led to the need to learn other languages. Turkish (Turkish of Turkey) students learning Turkish as a second language in this study, the level of comprhension of proverbs, which are the most important verbal assets of a society, and maxims dedicated to the world rather than to a society, were evaluated. A 25-question questionnaire based on proverbs and maxims on health was applied to a total of 519 international students studying Turkish at Bukhara Ibn Sina Campus, Mogadishu Campus in Somalia, Nyala Campus in Sudan, Çobanbey Campus in Syria and Hamidiye Campus in Istanbul affiliated to the University of Health Sciences. Each question of the survey is formed from a proverb or maxim on health that we have divided into two parts and want to be matched. Participants are required to match the part given sequentially in the left part of the questionnaire with the available one of the items given mixed in the right part. The level of comprehension of proverbs and maxims of the participants was met with scores. The data were evaluated with SPSS 25 package program. Through the findings we have interpreted and discussed, it has been suggested that proverbs and maxims should be given more space in the Turkish teaching resources of international students studying in the field of health.