Andrey Zvyagintsev sinemasında Rusya'nın sosyo-politik tarihinin aile olgusu üzerinden temsili
Representation of the socio-political history of Russia through the family phenomenon in the films of Andrey Zvyagintsev
- Tez No: 798884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN TAŞ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Sovyetler Birliği, Rusya, Neoliberalizm, Andrey Zvyagintsev, Cinema, Soviet Union, Russia, Neoliberalism, Andrey Zvyagintsev
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Filmler, tür ya da konu fark etmeksizin yapıldığı dönem ve dönemin sosyopolitik durumu hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışmaya konu olan Andrey Zvyagintsev sineması da film öykülerinin geçtiği Rusya ve Rus toplumuna ayna tutmaktadır. Rusya'da yaşanan tarihsel ve toplumsal değişimi ve bu değişimin bireylere olan etkisini, filmlerin merkezinde yer alan aile temsili üzerinden okumak mümkündür. Sosyoekonomik gelişmelerin aile kavramına etkileri, aile kavramının Andrey Zvyagintsev sinemasındaki konumu ve temsili bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada Andrey Zvyagintsevi'in; Vozvrashchenie (Dönüş, 2003), Izgnanie (Sürgün, 2007), Elena (2011), Leviathan (2014) ve Nelyubov (Sevgisiz, 2017) adlı filmleri, sosyolojik çözümleme yöntemiyle incelenmiştir. Neoliberal politikaların birey ya da aile üzerindeki etkisi, Andrey Zvyagintsev sinemasındaki sunumu incelenerek örneklem içindeki filmlerde yer alan aile temsili ile dağılan SSCB arasında ilinti kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Films, regardless of genre or subject, provide information about the sociopolitical situation of the period. The cinema of Andrey Zvyagintsev also mirrors Russia and Russian society where the film stories take place. It is possible to read the historical and social change in Russia and the effect of this change on individuals through the representation of the family in the center of his films. The effects of socioeconomic developments on the concept of family, the position and representation of the concept of family in the cinema of Andrey Zvyagintsev constitute the subject of this study. In this study, the films of Andrey Zvyagintsev named Vozvrashchenie (Return, 2003), Izgnanie (Banishment, 2007), Elena (2011), Leviathan (2014) and Nelyubov (Loveless, 2017) were analyzed by sociological research method. The impact of neoliberal policies on the individual or the family, and its presentation in the cinema of Andrey Zvyagintsev were examined, and a connection was tried to be established between the family representation in the films in the sample and the dissolved USSR.