Andrey Zvyagintsev Sinemasında siyasal iktidarın söyleminin aile ilişkilerine yansımaları
Reflections of political structure in family relations in Andrey Zvyagintsev's Cinema
- Tez No: 869556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KILINÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İktidar, ideoloji, egemen sınıflar, sinema, aile, Power, ideology, sovereign classes, cinema, family
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tarih boyunca sinema sanatı, toplumsal yapıda etkili olan baskın kültür ve ideolojilerin mevcut koşullara göre tekrardan üretilmesi ve topluma aktarılması aracı olarak kullanılmıştır. Toplumu oluşturan bireyler üzerinde yönlendirici etkisi olan sinema sanatı, sahip olduğu bu yeteneğinden dolayı bireylerin belli ideolojiler doğrultusunda yönlendirilmesi amacıyla toplumdaki egemen gruplar tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Bu çalışmada, Rusya'da siyasal iktidarın ideolojilerinin, söylemlerinin ve uygulamalarının Andrey Zvyagintsev sinemasında ele alınış biçimi, iktidarın ideoloji ve söylemlerinin toplum ve aile yapısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Andrey Zvyagintsev'in Dönüş (The Return-2003), Sürgün (-2007), Elena (2011), Apocrypha (2009), Leviathan (2014) ve Sevgisiz (Loveless-2017) filmlerinde kullanılan iktidar söylemleri belirlenerek, bu söylemlerin toplum ve aile üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu bağlamda araştırmada Zvyagintsev filmleri, Greimas'ın Eyleyenler modeli yöntemi ile değerlendirilmiştir. Andrey Zvyagintsev'in filmleri, altyazılı veya Türkçe dublaj versiyonlarından elde edilen film metinleri ve görselleri üzerinden incelenmiştir. Filmlerde dini semboller, devlete ve hükümete yönelik eleştiriler, aile ve toplumsal yapıya dair temalar, kadın-erkek ilişkileri ve ebeveyn-çocuk ilişkileri gibi konular, izleyiciye nasıl aktarıldığı makro ve mikro yapı çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the art of cinema has been used as a means of reproducing and transferring the dominant cultures and ideologies that are effective in the social structure according to the current conditions. The art of cinema, which has a guiding effect on the individuals who make up the society, has been used frequently by the dominant groups in the society in order to direct individuals towards certain ideologies due to this ability. In this study, the way ideologies, discourses and practices of political power in Russia were discussed in Andrey Zvyagintsev cinema, the effects of ideology and discourse of power on society and family structure were examined. To this end, Andrey Zvyagintsev's Return (2003), Exile (2007), Elena (2011), Apocrypha (2009), Leviathan (2014) and the love of love (Loveless-2017) used in the determination of power discourses, the discourse of the society and their effects on the family. In this study, the way in which the ideologies, discourses and practices of the political power in Russia are handled in Andrey Zvyagintsev's cinema and the effects of the ideologies and discourses of the power on the society and family structure are analysed. For this purpose, the discourses of power used in Andrey Zvyagintsev's films The Return (2003), Exile (2007), Elena (2011), Apocrypha (2009), Leviathan (2014) and Loveless (2017) were determined and the effects of these discourses on society and family were examined. In this context, Zvyagintsev's films were evaluated with the method of Greimas's Acts model. Andrey Zvyagintsev's films were analysed through film texts and visuals obtained from subtitled or Turkish dubbed versions. Issues such as religious symbols, criticism of the state and the government, themes of family and social structure, male-female relations, and parent-child relations in the films were analysed within the framework of macro and micro structure.