Osteokütan radial önkol serbest flebi ile geniş sert damak defektlerinin rekonstrüksiyonu
Reconstruction of wide hard palate defects with osteocutaneous radial forearm free flap
- Tez No: 798892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İĞDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sert damak Rekonstrüksiyonu, radial önkol serbest flebi, osteokütan, Mikrovasküler transfer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada,kadavra üzerinde osteokütan radial önkol serbest flebi ile geniş sert damak defektlerinin rekonstrüksiyonunu sağlamak için yapılacak olan prosedürün, anatomik açıdan uygulanabilirliğini göstermek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya 17 adet insan kadavrası dahil edildi. 17 damak bölgesinde, farklı en ve uzunlukta ≥6 cm² alveolar arkı içermeyen sert damak defektleri oluşturuldu. Oluşturulan sert damak defektlerinin morfometrik ölçümleri yapıldı. 17 üst ekstremiteden, 17 adet osteokütan radial ön kol serbest flebi kaldırıldı. Kaldırılan osteokütan radial ön kol serbest fleplerinin kemik ve fasyokutan komponentlerinin morfometrik ölçümleri; pedikül uzunluluğu, radial arter ve yandaş venlerinin çaplarının ölçümleri yapıldı. Osteokütan radial ön kol serbest flepleri, sert damak defektlerine adapte edildi. Sert damak defeklerinin ipsilateralinde, oral mukozadan, fasiyal arter ve venin mandibula kenarını çaprazladığı bölgeye uzanan tünel oluşturuldu. Tünel uzunluk ölçümleri yapıldı. Flep pedikülü tünelden geçirilerek; mandibula kenarında pedikül damarları ile fasiyal arter ve ven arasında mikrocerrahi anastomozlar gerçekleştirildi. Fasiyal arter ve venlerin çap ölçümleri; gonion ve gnathion anatomik noktlarına uzaklık ölçümleri yapıldı. Bulgular: Sert damak defektlerinin ortalama uzunluğu 37, 65±4, 27 mm(30, 00-45, 00), ortalama genişliği 16, 90±2.08 mm(14, 00-20, 00); ortalama sert damak defekt alanı 620, 68±18, 34 mm² (600, 00-665, 00)olarak hesaplandı. Osteokütan radial ön kol serbest flebinin kemik komponentinin ortalama uzunluk, genişlik, kalınlık ve alanı sırasıyla 40, 00±6, 32mm (30, 20-55, 00), 17, 40±2, 07mm (14, 10-20, 00), 6, 96±0, 22mm (6, 20-7, 20), 693, 88±12, 90 mm² (684, 75-703, 00) olarak hesaplandı. Fasyokutan komponentinin ortalama uzunluk, genişlik ve kalınlığı sırasıyla 60, 00±5, 62 mm (50, 00-70, 00), 45, 45±3, 95 mm (40, 00-50, 00), 3, 36±0, 47mm (2, 50-4, 10) olarak hesaplandı. Flep pedikülü ortalama uzunluğu 125, 25±7, 62 mm (110, 46-136, 00) , radial arter ortalama çapı 2, 61±0, 28 mm (2, 20-3, 10), yandaş venlerinin ortalama çapları 1, 49±0, 30 mm (0, 88-1, 78) ve 1, 52±0, 25 mm (0, 92-1, 76) olarak hesaplandı. Submukozal tünel, subkutan tünel ve total tünel ortalama uzunlukları sırasıyla 48, 78 ±2, 33 mm (45, 89-56, 40), 46, 31±6, 69 mm (35, 75-55, 42) ve 95, 09±6, 12 mm (83, 72-103, 69). Mandibula kenarını çaprazladıkları noktada fasiyal arter ortalama çapı 2, 80±0, 38 mm (2, 30-3, 40), fasiyal ven 2, 86±0, 50 mm (2, 10-3, 80) olarak; fasiyal arter ve venin gonion ve gnathion anatomik noktalarına ortalama uzaklığı sırasıyla 27, 55±3, 47 mm (22, 00-36, 50); 64, 05±5, 80 mm (52, 00-72, 00) olarak hesaplandı. Sonuç: Osteokütan radial önkol serbest flebi ile alveolar arkı içermeyen, geniş sert damak defektlerinin rekonstrüksiyonunu sağlamak için yapılacak olan prosedürün anatomik olarak uygulanabilirliğini göstermeyi amaçladığımız çalışmamızda, harvest ettiğimiz boyutlardaki fleplerle, oluşturduğumuz sert damak defektlerini tam doldurarak, anatomik bütünlük ve iyi bir kontur sağlandığı gösterilmiştir. Osteokütan radial ön kol serbest flebinin kolay harvest edilebildiği, fasyokutan kısmının ince ve katlanabilir yapısıyla damak defektinin 3 boyutlu yapısına kolay adapte edilebilir olduğu ve yer kaplayıcı olmadığı, kemik komponentin ince yapısıyla sert damak ile yakın uygunluk gösterdiği, pedikül özelliklerinin mandibula kenarında, fasiyal arter ve ven ile anastomoz için uygun olduğu görülmüştür. Donor saha morbiditesi açısından değerlendirdiğimizde, klinik kullanımda, çalışmamızda elde ettiğimiz boyutlarda ve“keel shaped”osteotomi ile kemik harvesti sonrası donor saha morbiditesinde anlamlı bir artış olmayacağını öngörmekteyiz. Çalışmamız orasteokütan radial ön kol serbest flebinin, alveolar arkı içermeyen geniş sert damak defektlerinin rekonstrüksiyonu için iyi bir seçenek olabileceğini göstermekle beraber, bunun desteklenmesi yapılacak klinik çalışmalarla mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim:.The purpose of this cadaveric study is to demonstrate the anatomical feasibility of the procedure to be performed in order to reconstruct large hard palate defects with osteocutaneous radial forearm free flap. Materials and Methods: 17 cadavers were included in the study. Hard palate defects of ≥6 cm² of different widths and lengths; not involving the alveolar arch, were created in 17 palate regions. The morphometric measurements of the palatal defects were carried out. 17 osteocutaneous radial forearm free flaps were harvested from 17 upper extremities. The morphometric measurements of the bone and fasciocutaneous components of the osteocutaneous radial forearm free flap; the vascular pedicle length, the diameter of radial artery and concomitant veins were carried out. The osteocutaneous radial forearm free flaps were adapted to the hard palate defects. On ipsilateral side of the hard palate defect area, a tunnel originating from oral mucosa and extending to the mandibular edge crossing point of facial vessels, was created. The lengths of tunnels were measured. Flap pedicle was passed through the tunnel to the site of facial artery and vein at the edge of mandible. Microsurgical anastomosis was carried out between the pedicle vessels and facial vessels. The diameters of facial arteries and veins were measured. The distances of the facial arteries and veins to the gonion and gnathion anatomical points were measured. Results: The mean length of the hard palate defects was 37.65±4.27 mm (30.00-45.00), and the mean width was 16.90±2.08 mm (14.00-20.00). Mean hard palate defect area was calculated as 620.68±18.34 mm² (600.00-665.00). The mean length, width, thickness, and area of the bone component of the osteocutaneous radial forearm free flap were 40.00±6.32mm (30.20-55.00), 17.40±2.07mm (14.10-20.00) 6.96±0, 22mm (6. 20-7. 20) and 693.88±12.90 mm² (684. 75-703. 00) respectively. The mean length, width and thickness of the fasciocutaneous component were 60.00±5.62 mm (50.00-70.00), 45.45±3.95 mm (40.00-50.00), 3.36±0,47mm (2.50-4, 10) , respectively. The mean length of the flap pedicle was 125.25±7.62 mm (110.46-136.00), the mean diameter of the radial artery was 2.61±0.28 mm (2.20-3.10), the mean diameter of the concomitant veins was 1,49±0.3 mm (0.88-1.78) and 1.52±0.25 mm (0.92-1.76) respectively. The mean lengths of the submucosal tunnel and subcutaneous tunnel were 48.78 ±2.33 mm (45.89-56.40) and 46.31±6.69 mm (35.75-55.42) respectively. The mean length of the total tunnel was 95.09±6.12mm (83.72-103.69). At mandibular edge crossing point the mean diameter of facial artery and facial vein was 2, 80±0, 38 mm (2, 30-3, 40) and 2, 86±0, 50 mm (2, 10-3, 80) respectively. The mean distance of the facial artery and vein from the gonion and gnathion anatomical points was 27. 55±3.47 mm (22.00-36. 50) and 64.05±5.80 mm (52.00-72.00) respectively. Conclusion: In our study, we aimed to demonstrate the anatomical feasibility of the procedure to be performed in order to reconstruct large hard palate defects, not involving the alveolar arch, with the osteocutaneous radial forearm free flap. In our study, it has been shown that the flaps we harvested were sufficient to completely fill the hard palate defects we created, establishing anatomical integrity and a good contour. The osteocutaneous radial forearm free flap can be easily harvested. It has been shown that the fasciocutaneous component can be easily adapted to the 3-dimensional structure of the hard palate defect with its thin and pliable structure and was not space-occupying. The thin structure of the bone component was found to be in close harmony with the anatomy of the hard palate. The pedicle features were found to be suitable for anastomosis with the facial artery and vein at the edge of the mandible. Regarding the donor site morbity, in clinical use we predict that there will be no significant inrease in donor site morbidity with the amount of bone harvested in our study; and with'' keel shaped'' osteotomies for bone harvest. Our study shows that the osteocutaneous radial forearm free flap may be a good option for the reconstruction of large hard palate defects, not involving the alveolar arch. The support of our study will be possible with further clinical studies. Key words : hard palate reconstruction , radial forearm free flap, ostecutaneous, microvascular transfer