Serbest doku nakli ile baş boyun rekonstrüksiyonu
Head and neck reconstruction with free tissue transfer
  1. Tez No: 543545
  2. Yazar: BUĞÇE BALLIOĞLU GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAT KARAMÜRSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: BaĢ boyun, serbest doku nakli, Head and Neck, Tissue transfer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Baş boyun rekonstrüksiyonunda geçmişten günümüze birçok yöntem tanımlanmıştır. Baş boyun bölgesinin gözle görünür olması kozmetik sonuçlar açısından önemlidir. Ayrıca içerdiği yaşamsal organlar ve nörovasküler yapılar nedeni ile rekonstrüksiyon yapılırken fonksiyonel bütünlüğü sağlamak önemlidir. Defektin büyüklüğü, yerleşimi ve kullanılan yöntem cerrahi sonuçları etkiler. Bu çalışmanın amacı baş ve boyunda çeşitli nedenlerle oluşan defektlere uygun yaklaşımları araştırarak yol gösterici olmaktır. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (S.B.Ü.) Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Ocak 2008 ve Ocak 2019 tarihleri arasında, travma veya tümör eksizyonu sonrası serbest doku nakli ile baş boyun rekonstrüksiyonu yapılmış olan 34 hasta arşivlenen resimleri, hasta dosyaları ve ameliyat defterleri incelenerek belirlendi. Hastaların yaşı, cinsiyetleri, defektin etyolojik nedenleri, defektin lokalizasyonu, defektin büyüklüğü, defektin rekonstrüksiyonunda kullanılan teknikler ve komplikasyonlar araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 34 hastanın 25'i erkek, 9'u kadındı. Ortalama yaş 54 idi. Hastaların 16'sı serbest osteokutan fibula flebi,12'si radial ön kol flebi, 3'ü ALT flep, 1'i latisimus dorsi flebi, 1'i grasilis flebi, 1'i iliak flep ile rekonstrükte edildi. 1 hastada tümör nüksü nedeni ile total flep kaybı oldu ve revizyon yapıldı. 5 hastada hematom, 1 hastada parsiyel nekroz ve 5 hastada dehissans görüldü. Sonuç: Baş boyunda oluşan defektler yeri ve boyutları göz önünde bulundurularak uygun seçimler ile onarılmalıdır. İyi planlanmış bir rekonstrüksiyonla estetik ve fonksiyonel olarak en iyi sonuçlara ulaşmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objectives: Many techniques have been defined for reconstruction of head and neck region. Visibility of the region is important by means of cosmetic concerns. In addition to that ensuring the functional integrity during the repair is important because of the vital organs and neurovascular components located in the region. Size and localization of the defects and the surgical technique for reconstruction affects the clinical outcomes. The purpose of this study is to investigate appropriate surgical techniques used for head and neck reconstruction for defects of the region. Methods: 34 Patients admitted to Medical Sciences University (MSU) Ankara Yıldırım Beyazıt Research and Training Hospital Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery clinic between January 2008 and January 2019 and performed head and neck reconstruction with free tissue transfer due to trauma or tumor excision were investigated through their archived files, pictures and operational records. Age and gender of the patients, aetiologies, localization, size of the defects, reconstructive techniques and complications are investigated. Results: 25 patients were male while 9 patients were female. Mean age of the patients were 54. Osteocutanfibula flap was used for 16 patients while, radial forearm flap was performed in 12 patients, ALT flap was performed in 3 patients, latissumus dorsi flap was performed in 1 patient, gracilis flap was performed in 1 patient and iliac flap was performed in 1 patient. One patient undergone revision due to flap failure because of tumor relaps. Hematoma was ocurred in 5 patients, dehissance in 5 patients and partial necrosis in 1 patient. Conclusion: Operational techniques for head and neck reconstruction should be selected by taking into consideration of defect size and localization. Best aesthetic and functional results can be achieved by meticulous planning of the procedure.