Ektopik gebelikte metotreksat tedavi başarısını öngörmede korpus luteum doppler ölçümünün rolü
The role of corpus luteum doppler measurement in prediction of metotrexate therapy success in ectopic pregnancy
- Tez No: 798978
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KUNTAY KOKANALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, metotreksat, korpus luteum, doppler ultrasonografi, Ectopic pregnancy, methotrexate, corpus luteum, doppler ultrasonography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, rüptüre olmamış tubal gebeliği olan kadınlarda luteal kan akışının MTX terapötik etkisi üzerindeki etkisini gözlemlemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamız kesitsel vaka-kontrol çalışmasıdır ve Aralık 2021 ile Eylül 2022 tarihleri arasında tubal ektopik gebelik nedeniyle hastanemize yatırılan ve metotreksat (MTX) tedavisi verilen hastaları içermektedir. Tüm hastaların MTX tedavisi öncesinde luteal kanlanmalarının değerlendirilmesi için Korpus Luteum duvarındaki bir noktadan Tepe sistolik akım hızı (Peak systolic velocity=PSV), Diastol sonu akım hızı (End diastolic velocity=EDV), Sistolik/Diastolik akım hızı (S/D) ve Rezistif indeks (RI) ölçümleri yapıldı. Tüm hastalara tek doz MTX (50 mg/m2 i.m.) uygulandı. İzleminde cerrahi tedaviye ihtiyaç duyanlar başarısız tedavi (vaka grubu) grubu olarak, herhangi bir ek tedaviye ihtiyaç duymadan sorunsuz bir şekilde gebeliği sonlananlar başarılı tedavi (kontrol grubu) grubu olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Çalışmamız 52 hastadan oluştu. Bunların 26 tanesi medikal (yaklaşım ile başarılı sonuç alınan hasta grubunda yer alırken, diğer 26 tanesi ise medikal tedavi ile başarısız sonuç alınan hasta grubunda yer aldı. Başarısız grupta MTX tedavisi öncesi serum beta-hCG ve progesteron düzeyleri, PSV ve EDV ölçümleri daha yüksekken; S/D ve RI değerleri daha düşüktü. Tedavi sonucunu öngörmede serum beta-hCG, progesteron değerleri ve PSV, EDV ve RI ölçümleri anlamlı parametreler olarak bulundu. Serum hCG düzeyi için 1864 IU/L değeri %53.8 duyarlılık ve %80.8 özgüllük ile; Serum Progesteron düzeyi için 7.42 ng/ml değeri %76.9 duyarlılık ve %80.8 özgüllük ile; PSV ölçümü için 12.54 cm/sn değeri %92.3 duyarlılık ve %69.2 özgüllük ile; EDV ölçümü için 6.85 cm/sn değeri %88.5 duyarlılık ve %69.2 özgüllük ile; RI ölçümü için 0.54 değeri %50.0 duyarlılık ve %84.6 özgüllük ile en iyi eşik değerler olarak belirlendiler. Ayrıca serum progesteron düzeyi ile PSV ve EDV ölçümleri arasında pozitif yönde; RI ölçümü ile negatif yönde anlamlı ilişkiler mevcuttu. 13 Sonuç: Tubal ektopik gebeliklerde planlanan MTX tedavisinin sonucunu öngörmede tedavi öncesi luteal kanlanmanın Doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi faydalıdır. KL kanlanmasının artışını gösteren yüksek PSV, EDV ya da düşük RI değerleri varlığında tedavi başarısı azalabilir. Bu bulgular serum progesteron düzeyinin artışı ile ilişkilidir. Artmış progesteron düzeyi mevcut tubal gebeliğe karşı MTX tedavi etkinliğini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to observe the effect of luteal blood flow on the therapeutic effect of MTX in women with unruptured tubal pregnancy. Materials and Methods: Our study is a cross-sectional case-control study and includes patients who were admitted to our hospital for tubal ectopic pregnancy and treated with methotrexate between December 2021 and September 2022. In order to evaluate the luteal blood supply of all patients before MTX treatment, Peak systolic flow velocity (Peak systolic velocity=PSV), End diastolic velocity=EDV, Systolic/Diastolic flow velocity (S/D) and Resistive index (RI) measurements were made from a point on the corpus luteum wall.A single dose of MTX (50 mg/m2 i.m.) was administered to all patients. Those who needed surgical treatment in the follow- up were classified as the unsuccessful treatment (case group) group, and those whose pregnancy was terminated without any additional treatment were classified as the successful treatment group (control group). Results: Our study consisted of 52 patients. While 26 of them were in the patient group with successful results with the medical approach, the other 26 were in the patient group with unsuccessful results with medical treatment. While serum beta-hCG and Progesterone levels, PSV and EDV measurements were higher in the unsuccessful group before MTX treatment; S/D and RI values were lower. Serum beta hCG, progesterone values and PSV, EDV and RI measurements were found to be significant parameters in predicting the treatment outcome. For serum hCG level, 1864 IU/L value with 53.8% sensitivity and 80.8% specificity; 7.42 ng/ml value for serum progesterone level with 76.9% sensitivity and 80.8% specificity; For PSV measurement, a value of 12.54 with a sensitivity of 92.3% and a specificity of 69.2%; For EDV measurement, a value of 6.85 with a sensitivity of 88.5% and a specificity of 69.2%; A value of 0.54 for RI measurement was determined as the best cut-off values with 50.0% sensitivity and 84.6% specificity. In addition, there was a positive correlation between serum progesterone level and PSV and EDV measurements; There were significant negative correlations with RI measurement. 15 Conclusion: It is useful to evaluate the luteal blood supply with Doppler ultrasonography before treatment in predicting the outcome of planned MTX treatment in tubal ectopic pregnancies. In the presence of high PSV, EDV or low RI values indicating increased CL blood supply, treatment success may decrease. These findings are associated with increased serum progesterone level. Increased progesterone level may reduce the effectiveness of MTX therapy against existing tubal pregnancy.