Periton diyaliz tedavisi alan hastalarda inflamasyon göstergesi olarak kimerin
Chemerin as an inflammatory biomarker in patients undergoing peritoneal dialysisy therapy
  1. Tez No: 799112
  2. Yazar: ŞEBNEM ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kimerin, Periton Diyalizi, Kronik böbrek yetmezliği, Chemerin, Chronic kidney disease, Peritoneal dialysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Adiponektin ailesinin yeni bir üyesi olan kimerinin; glukoz homeostazı, inflamasyon, obezite patofizyolojisinde rol almak gibi görevleri vardır. Biz de bu araştırmada literatürde daha önce kimerin seviyeleri çalışılmamış bir grup olan periton diyalizi hastaları ile sağlıklı gönüllülerdeki kimerin seviyelerini karşılaştırarak, kimerin molekülünün kronik renal yetmezliğin yol açtığı inflamasyondaki rolünü belirlemeyi amaçlıyoruz. Yöntem ve Gereç: Çalışmaya gönüllü 35 periton diyalizi hastası ve 37 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcılardan boy ve kilo bilgileri öğrenildi. Sağlıklı gönüllülerden anamnez bilgileri ve fizik muayene ile; aktif enfeksiyon durumu, malignite şüphesi, romatolojik hastalık gibi durumlar ekarte edildi. Son 6 ayda yapılmış olan laboratuvar verisi var ise kaydedildi. Periton diyalizi hastalarının ise aylık rutin yapılan laboratuvar tetkiklerinden faydalanıldı. Hem sağlıklı gönüllülerde hem de periton diyalizi hastalarında serum kimerin düzeylerine bakıldı. Hastalardan venöz kan alınarak ayrılan serum -80 derecede etiketlenerek çalışılacağı zamana kadar muhafaza edildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza toplam 72 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların medyan yaşı hasta grubu için 46 yıl kontrol grubu için 41 yıldı. Cinsiyet dağılımına göre kadın ve erkek grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmadı. Periton diyaliz tedavisi alan son dönem böbrek yetmezliği hastalarında sağlıklı gönüllülere göre kimerin seviyesi anlamlı olarak yüksek bulundu. Renal yetmezlik sebebine göre ve kardiyovasküler hastalık varlığına bağlı olarak kimerin seviyesi farklılık göstermedi. Periton diyaliz yöntemi, KT/V oranı ve periton diyaliz süresi ile de kimerin seviyeleri arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Kimerin düzeyi ile BUN, kreatinin, sedimentasyon, CRP ve trigliserid düzeyleri arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Bununla birlikte kimerin düzeyi ile albümin ve GFR düzeyi arasında ters yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Kimerin düzeyi ile VKİ, total kolestrol, LDL ve HDL ölçümleri arasında ilişki bulunmadığı görüldü. Sonuç: Biz çalışmamızda periton diyaliz tedavisi alan hastalarda kimerin seviyelerinin arttığını gösterdik. Kimerindeki bu artış; altta yatan inflamasyon sebepli olabileceği gibi, azalan GFR sebebiyle kimerinin renal klirensinin azalmasına da bağlı olabilir. Bu durum bize gelecekte bir adipokin olan kimerinin akut faz yanıtı ve/veya renal yetmezlikte ortaya çıkan inflamasyon için bir gösterge olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Chemerin, a new member of the adiponectin family; It has roles such as glucose homeostasis, inflammation, and taking a role in the pathophysiology of obesity. In this study, we aim to determine the role of chemerin molecule in inflammation caused by chronic renal failure by comparing the levels of chemerin in peritoneal dialysis patients and healthy volunteers, a group whose chemerin levels have not been studied before in the literature. Methods and materials: 35 peritoneal dialysis patients and 37 healthy volunteers were included in the study. The status of malnutrition and obesity was ruled out by learning the height and weight information from the participants. In addition, conditions such as active infection status, suspected malignancy, rheumatological disease were excluded by anamnesis information and physical examination from healthy volunteers, and laboratory data obtained in the last 6 months, if any, were recorded. Monthly routine laboratory tests of peritoneal dialysis patients were used. Serum chemerin levels were measured in both healthy volunteers and peritoneal dialysis patients. The serum separated from the patients by taking venous blood was labeled at -80 degrees and stored until the time to be studied. The obtained data were evaluated by statistical comparison. Findings: A total of 72 participants were included in our study. The median age of the participants was 46 years for the patient group and 41 years for the control group, and there was equality between men and women according to gender distribution. The chemerin level was significantly higher in patients with end-stage renal disease receiving peritoneal dialysis compared to healthy volunteers. The level of chemerin did not differ according to the cause of renal insufficiency and the presence of cardiovascular disease. No significant correlation was found between peritoneal dialysis method, KT/V ratio, peritoneal dialysis time and chemerin levels. It was determined that there was a significant correlation between chemerin level and BUN, creatinine, sedimentation, CRP and triglyceride levels in the same direction. However, an inverse and significant relationship was found between the level of chemerin and the level of albumin and GFR. There was no correlation between chemerin level and BMI, total cholesterol, LDL and HDL measurements. Result: According to the results obtained from our study, we showed that chemerin levels increased in patients receiving peritoneal dialysis treatment. And we mentioned that this may be due to the underlying inflammation or that it may be due to decreased renal clearance of chemerin due to decreased GFR. This suggests that chemerin, an adipokine, may contribute to the evaluation of acute phase response and/or renal failure in the future.